Předsedu sněmovny chceme. Jeho jméno ale zatím hledáme, řekl Sobotka

04.06.2010 13:47

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka zatím není rozhodnut, zda bude kandidovat do vedení Poslanecké sněmovny. O post předsedy dolní komory ale ČSSD usilovat bude. Sobotka to řekl v pořadu Interview ČT 24.

Předsedu sněmovny chceme. Jeho jméno ale zatím hledáme, řekl Sobotka

Komunisté ve čtvrtek oznámili, že podpoří v čele sněmovny kandidáta sociální demokracie. TOP 09 s tím podle předsedy strany Karla Schwarzenberga také nemá problém. Záleží prý však na tom, koho do funkce předsedy sněmovny ČSSD jmenuje. Podle předsedy TOP 09 to musí být člověk, který je spíš státník, než straník. Za takového nepovažuje Bohuslava Sobotku. „Měl by tam být někdo zkušenější a starší," myslí si.

Jenže Sobotka zatím nepotvrdil, že by o tuto funkci skutečně usiloval. Uvedl to ve čtvrtek jak v pořadu Interview ČT 24, tak i dnes po prvním zasedání nových poslanců sociální demokracie.

„Pro mne je nyní důležité, abych dobře vedl po odstoupení Jiřího Paroubka sociální demokracii, abych se nezahltil mnoha funkcemi a mohl se soustředit na vedení ČSSD v příštích měsících," uvedl k tomuto dotazu šalamounsky Sobotka.

Odpovědi na to, zda by tedy ve sněmovně přijal jinou funkci, se také vyhnul. „Bude záležet na tom, aby to bylo funkční spojení a abych mohl maximálně prosazovat politiku ČSSD na půdě sněmovny. Takové spojení budeme spolu s kolegy hledat, abychom si práci ve sněmovně rozdělili a aby nebyla soustředěná na jednoho člověka," zmínil.

Chceme mít kontrolní funkce

O post ve vedení sněmovny se ale ČSSD zcela jistě ucházet bude. „Já se domnívám, že jako nejsilnější politická strana bychom mohli kandidovat svého zástupce na funkci předsedy sněmovny. Ale velmi stojíme o to, abychom měli i kontrolní funkce ve sněmovně. Ty totiž kontrolují činnost exekutivy a pokud vznikne vláda s převahou 18 hlasů, bude ta kontrolní funkce ještě důležitější, " podotkl dále lídr ČSSD pro Českou televizi.

Sobotka ovšem naznačil, že sociální demokraté zatím nemají jasno v tom, koho by do čela sněmovny vlastně vybrali.

Nominace na předsedu? Na to je prý zatím čas 

„Já si myslím, že je nyní předčasné o tom hovořit. Máme samozřejmě v sociální demokracii několik lidí, kteří by tento post mohli zastávat velmi dobře. Nominaci ale provedeme až v příštích týdnech na základě dohody, až bude vůbec jasné, jestli sociální demokraté budou moci funkci předsedy sněmovny obsadit, " dodal lídr ČSSD s tím, že také bude záležet na ostatních politických stranách, zda budou nominaci ČSSD respektovat.

I z dalších stran znějí hlasy, že by s předsedou sněmovny ze sociální demokracie neměly problém, musí to být ale osobnost. Předseda Věcí veřejných Radek John rovněž pro Českou televizi  během pátku uvedl, že poslanci této strany by nepodpořili odstupujícího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

Foto: Ondřej Leinert

Čtěte také:

Sobotka je zklamaný. Čekal postup podle ústavních zvyklostí

ČSSD pozastavuje jednání o vládě, informoval Sobotka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …