Zadržený Vaškůj chce v Rakousku požádat o politický azyl

05.06.2010 14:18

Uprchlý odsouzený podnikatel Roman Vaškůj se označuje za oběť justiční mafie. Kvůli údajným výhružkám kolem kauzy Čunek se obává vydání z do ČR a z rakouské vazby chce požádat o politický azyl.

Zadržený Vaškůj chce v Rakousku požádat o politický azyl

Čeký podnikatel Roman Vaškůj byl ve středu zadržen ve Vídni rakouskou policií a nyní je v předběžné vazbě. Z České republiky uprchl loni v červnu, údajně se však vracel do své vlasti minimálně jednou měsíčně. Dokonce prý i letecky, a to na vlastní doklady. S těmi cestoval i do Německa a Švýcarska a nikdo ho prý níkdy nekontroloval. To, že by po svém útěku podstoupil plastické operace, označil Vaškůj za naprostý nesmysl.

Z Čech údajně uprchl kvůli výhůžkám, a nikoli proto, že měl nastoupit 1. července loňského roku trest 7,5 let za daňové delikty z 90. let. Vaškůj to vzkázal Právu prostřednictvím Rakušana českého původu Phillipa Janýra, který se označuje za zastánce lidských práv a zajímá se o případy lidí údajně nespravedlivě odsouzených českou justicí.

Vaškůj se brání: Vyhrožovali mi kvůli kauze Čunek 

Janýr zadrženého Vaškůje navštívil v předběžné vazbě. Vaškůj mu sdělil, že mu před útěkem z vlasti chodila spousta výhrůžných e-mailů a dopisů, aby prý dále "nešťoural" do kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka a hlavní svědkyně případu expředsedy lidovců Marcely Urbanové.

"Prý to vyznělo tak, že jestli nepřestane, tak bude zle. Právě proto podle svých slov utekl z Česka," tvrdí Janýr. Podle českých orgánů by Vaškůj v lednu naopak uznán nepravomocně vinným z pokusu Urbanovou uplatit, aby změnila výpověď proti Čunkovi.

Podle Janýra by prý Vaškůj souhlasil s výdáním do ČR, ovšem jen v případě, že bude mít zajištěn spravedlivý proces. V což prý ovšem nevěří a považuje se za oběť justiční mafie. Janýr dodal, že zatčený český podnikatel uvažuje o tom, že požádá v Rakousku o politický azyl.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…