ODS chce vyzkoušet volit on-line. Už za dva roky

06.06.2010 19:00

Občanští demokraté chtějí v nové koalici prosadit elektronické volby. Systém by chtěli vyzkoušet už při senátních volbách v roce 2012.

ODS chce vyzkoušet volit on-line. Už za dva roky

Bývalý náměstek Ivana Langera Zdeněk Zajíček, jeden z vyjednavačů ODS prozradil, že by rád v koaliční dohodě viděl právě zavedení elektronických voleb. Rozpracovat by ji chtěli v programovém prohlášení.

"Ty pro test byly nejvhodnější. Volí se jen ve třetině krajů, není takové množství kandidátů, jsou ale dvoukolové, takže se systém dobře prozkouší," řekl pro Aktuálně.cz Zajíček.

On-line volby v roce 2014 jsou nereálné, tvrdí odborník

Zajíček věří, že by se systém do příštích voleb do Poslanecké sněmovny stihl vyzkoušet. "Bude potřeba na tom pracovat, ale musíme počítat s tím, že se rozjede systém základních registrů, a to usnadní elektronickou identifikaci osob," myslí si Zajíček.

S tím však nesouhlasí místopředseda Českého statistického úřadu František Drápal. "Myslím, že zvládnou elektronické volby v roce 2014 teoreticky možné je, ale prakticky moc ne." Připomíná, že je nutné změnit legislativu, vyřešit některé zásadní technické problémy a najít v rozpočtu mnoho set miliónů až miliardu korun.

Kdo nebo co nahradí volební komisi?

Podle něj by se muselo vyřešit, kdo by na internetu s výsledky manipuloval, jak by se zajistila unikátnost a neopakovatelnost hlasu. Připustil, že by si lidé mohli zařídit něco podobného, jako jsou nyní voličské průkazy.

Drápal přiznal, že záleží také na tom, aby na tomto návrhu panovala shoda v politickém spektru. "Strany se musí dohodnout, protože ne pro všechny bude hlasování přes internet výhodné z hlediska voličské základny," upozorňuje Drápal.

Více: Volby hodinu po hodině: Kdy bude jasno?

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…