Exhejtmani: Proplácení poplatků byl podvod na voliče. Jen vábnička

07.06.2010 16:24

Kraje pod vládou ČSSD se rozhodly, že nejpozději koncem června přestanou hradit poplatky ve svých nemocnicích a lékárnách. Dohodli se na tom sociálnědemokratičtí hejtmani. Evropská komise totiž v neformálním stanovisku označila proplácení poplatků za diskriminační. Může prý jít o nedovolenou veřejnou podporu. Redakce serveru ParlamentníListy.cz se zeptala několika bývalých hejtmanů z ODS, kteří ještě působí v regionální politice, co tomu říkají a zda cítí satisfakci.

Exhejtmani: Proplácení poplatků byl podvod na voliče. Jen vábnička

„Nezajímám se o to. Je mi to jedno," odpověděl redakci exhejtman Pardubického kraje Ivo Toman, který je nyní vládním zmocněncem pro liniovou výstavbu rychlostní silnice R35.

Šulc: Šlo o porušení zákona

O dost ostřejší vyjádření dal ParlamentímListům.cz bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, podle kterého se v případě proplácení poplatku jednalo o porušení zákona, tedy i o trestný čin.

„Zrušení proplácení a rozhodnutí komise je pro nás samozřejmě satisfakce. Hned od začátku jsme říkali, že se jedná o porušení zákona. Stálo to desítky milionů a nemělo by se to zametat pod koberec, protože je to je podle mě trestný čin a podle toho by se měly chovat i orgány činné v trestním řízení," řekl Šulc, který je nyní je uvolněným radním kraje s kompetencí pro oblast dopravy a silničního hospodářství.

Josef Pavel: Socialisté se chovali arogantně a diktátorsky

Podle exhejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla se dalo rozhodnutí komise očekávat. „Bohužel Jiří Paroubek a socialisté opojeni vítězstvím v krajských volbách, které díky své kritice placení u lékaře vyhráli, se rozhodli porušovat zákony České republiky a naše závazky vůči EU. Ukazuje to, kam vede opojení mocí. Socialisté se chovali arogantně, ignorantsky, uzurpátorsky a dá se říci, že i diktátorsky," řekl Pavel.

Rozhodnutí komise je podle Josefa Pavla jistým zadostiučiněním, ale nad celou věcí není možné mávnout rukou. „U soudu by věc v ideálním případě skončit měla, ale jsem skeptický v tom, že by se podařila prokázat vina. Na místě je zvažovat legislativní i exekutivní postupy, které by napříště zamezily porušování zákona," dodal Pavel, který je nyní generálním ředitelem hotelu Thermal v Karlových Varech.

Bývalý hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník se domnívá, že je dobře, že proplácení přestalo. Socialisté také podle něj zjistili, že efekt z proplácení poplatků již zkonzumovali v krajských volbách a nyní to již nefungovalo. „Zdravotnictví to může jen prospět," dodal Zahradník.

Vystrčil: Byla to jen vábnička na voliče

Exhejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil, který je v současnosti vysokoškolským učitelem na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, je rád, že se ukázalo, že ODS ve volební kampani pravdivě poukazovala na to, že není v kompetenci krajů řešit poplatky ve zdravotnictví a že by se neměly překračovat kompetence.

„Snad se voliči poučí a příště rozeznají, kdy se jedná o pravdu a kdy o populistické sliby. Má se říkat pravda, i když je to nepříjemné a nepopulární. Na to my jsme bohužel doplatili," míní Vystrčil.

Socialisté také podle něj potvrdili, že jim šlo pouze o získání hlasů a ne o věc samu, když prohlásili, že když voliči nedali ČSSD dost hlasů, proplácení zruší. V této chvíli je podle něj nutné dívat se do budoucnosti. Konec proplácení poplatků je podle něj dobrou zprávou z hlediska veřejných rozpočtů.

Čtěte také:
S vracením poplatků je konec i na Karlovarsku
Hradili poplatky namísto oprav silnic. Za rozbitá auta jim nic nehrozí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…