Rodí se spor: Předsedou sněmovny by měl být někdo z koalice, tvrdí Tluchoř

07.06.2010 17:06

ODS se možná bude snažit vystrnadit ČSSD i z dalšího významného postu. Tentokráte jde o křeslo předsedy Poslanecké sněmovny. Petr Tluchoř z ODS je totiž toho názoru, že by měl takto významnou funkci obsadit někdo z koalice.

Rodí se spor: Předsedou sněmovny by měl být někdo z koalice, tvrdí Tluchoř

Lídr poslanců ODS Petr Tluchoř, který je zároveň jedním z vyjednavačů občanských demokratů o nové vládě, překvapuje. Dosud se totiž mělo za to, že funkce předsedy Poslanecké sněmovny připadne automaticky sociálním demokratům. Minulý týden se tak souhlasně vyjádřil například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Že s tím počítá, proklamovala i KSČM. A teď může být vše jinak.

„Je sice logické, že by měla být poprvé tato funkce nabídnuta opozici, ale z ústavního pohledu si myslím, že by Poslaneckou sněmovnu měl vést někdo z koalice, tedy ten, který vzejde z většiny ve sněmovně," řekl Tluchoř v pořadu Českého rozhlasu Studio Česko.

Nic oficiálního na papíře není

Tluchoř ale zdůraznil, že zatím se ODS na takovémto postoji oficiálně neusnesla. „Na první schůzi klubu ODS jsme se zmínili, že nechceme ve vedení sněmovny - tedy na místopředsednické funkci - komunistu. O věci předsedy jsme mluvili jen jednou, ale k žádnému konkrétnímu stanovisku jsme nedospěli," upřesnil Tluchoř. "Takže je to zatím můj osobní názor," dodal.

Lídr poslanců ODS ale připomněl, že přestože předseda Poslanecké sněmovny je volen v tajné volbě, rodící se koalice by se měla co nejdříve dohodnout na tom, kdo by měl být její adept na tento post.

Doplnil, že si v žádném případě nedovede představit, že by dal hlas pro tuto funkci Jiřímu Paroubkovi.

Již s tím počítáme, uvedli sociální demokraté

Kdyby sociální demokraté nakonec skutečně o možnost nominace na post předsedy PS přišli, bylo by to zřejmě pro ně velké zklamání. ČSSD v minulém týdnu minimálně ústy místopředsedy Bohuslava Sobotky dala totiž najevo, že s nejvyšším postem v dolní komoře počítá a bude se o něj ucházet.

„Já se domnívám, že jako nejsilnější politická strana bychom mohli kandidovat svého zástupce na funkci předsedy sněmovny. Ale velmi stojíme o to, abychom měli i kontrolní funkce ve sněmovně," podotkl ve čtvrtek lídr socialistů Bohuslav Sobotka pro Českou televizi. Den poté to samé řekl Sobotka i po prvním zasedání nových sociálně demokratických poslanců.

Místopředseda ovšem tehdy naznačil, že sociální demokraté zatím nemají jasno v tom, koho by do čela sněmovny vlastně nominovali. „O jménech jsme se zatím nebavili," řekl Sobotka s tím, že o tuto funkci ale zřejmě on usilovat nebude.

Komplot se může zdařit; budou mít převahu 18 hlasů

Pokud se ODS, TOP09 a Věci veřejné nakonec dohodnou na tom, že by měl sněmovnu vést člověk z jejího středu, pak jí v tom poslanci z ČSSD a ani z KSČM nijak nezabrání. A to i přesto, že volba předsedy sněmovny je tajná. Rodící se koalice totiž bude mít v parlamentu převahu 18 hlasů.

Foto: Hans Štembera

Také čtěte: Poslanci dostanou odstupné. A to není malé

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …