Kdo nahradí Paroubka? Sobotka, Hašek nebo někdo jiný?

07.06.2010 18:32

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se rozloučil. Jeho pravomoci převzal první místopředseda Bohuslav Sobotka. Ten se chce ucházet i o post předsedy. Minimálně v hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi už má protikandidáta. Který z nich by měl nyní větší šance?

Kdo nahradí Paroubka? Sobotka, Hašek nebo někdo jiný?

ParlamentníListy.cz se pokusily zmapovat, jak si který z kandidátů na post šéfa ČSSD stojí. K současné jedničce sociální demokracie Sobotkovi se zatím přiklánějí spíš příznivci Jiřího Paroubka. To znamená Středočeský, Pardubický, Královehradecký kraj. Z osobností podporují Sobotku David Rath, Hana Orgoníková, Richard Dolejš, či Roman Onderka. Na stranu současného prvního místopředsedy se také podle informací ParlamentníchListů.cz přidal šéf sekce PR Petr Dimun.

Nemalou podporu má ovšem i druhý kandidát na šéfa ČSSD Hašek. K němu se zatím přiklánějí severní Čechy a Morava, Olomoucký kraj. Z osobností jsou to třeba Jaroslav Palas, Milada Emmerová, Jaroslav Foldyna, Milan Urban. Blíže k Haškovi má pak údajně i bývalý volební manažer strany Jaroslav Tvrdík.

Do boje o předsedu může vstoupit i Škromach

Řada krajů je ovšem v tuto chvíli ještě nerozhodnutá. Také nyní není jasné, zda se do klání, která se s největší pravděpodobností uskuteční příští rok na jaře, nezapojí také někdo jiný. "Uvidíme, jak bude situace vypadat," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Zdeněk Škromach. Jeho rozhodnutí, zda do klání zasáhne, či nikoli bude prý záležet na tom, jak ho který z kandidátů osloví, kdo podle něho lépe uchopí otěže moci a bude pracovat pro stranu.

Kdo další by ještě mohl kandidovat na předsedu ČSSD? Uvnitř strany se hovoří o Romanu Onderkovi, či třeba Jaroslavu Foldynovi. Ani jeden z nich však v tuto chvíli nemá podporu, jakou mají Sobotka nebo Hašek.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: epo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…