Zrušíme poplatky, až naprší a uschne, řekl k programu VV Rath

07.06.2010 22:48

O budoucnosti zdravotnických poplatků se v ČT přeli dva odvěcí rivalové, středočeský hejtman David Rath a exministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Sekundoval jim Jan Martin Stránský a Rath nezůstal nic dlužen ani jemu

Zrušíme poplatky, až naprší a uschne, řekl k programu VV Rath

Čtyři kraje, Pardubický, Karlovarský, Královehradecký a Moravskoslezský nadále nebudou proplácet poplatky. Ostatní kraje budou o otázce proplácení jednat. Proti jejich proplácení se staví i orgány Evropské unie, které po českých krajích požadují, aby podporovaly buď všechny nemocnice a lékárny nebo žádnou. Podporu čistě krajských zařízení považuje EU za diskriminační.

„Formální stanovisko EU v této věci nás zajímá, ale čekáme na oficiální písemné vyjádření od Evropské komise, včetně překladu. Tam, kde je koalice s ODS, to bude řešeno jinak než tam, kde vládneme s levicovými stranami, neřkuli sami, uvedl na obranu poplatků Rath.

Julínek: Poplatky přinesly úspory ve výši deseti miliard korun

V čele obhájců poplatků ve zdravotnictví stojí bývalý ministr zdravotnictví a senátor Julínek. Poplatky podle očekávání tvrdě hájil i v České televizi.

„Musíme pokračovat v regulaci zdravotnictví tak, abychom získali pro naše zdravotnictví finanční prostředky a umožnili mu další rozvoj," prohlásil Julínek. Dodal ovšem, že pokud přijdou koaliční partneři s dalšími regulačními návrhy, zvážíme je. Přitom je třeba zreformovat zdravotnictví jako celek, poplatky z tohoto hlediska tvoří jen marginální část.

Stránský: Nemůžeme mít německé zdravotnictví za české peníze

Nemůžeme mít za české peníze německé zdravotnictví, prohlásil na obranu poplatků Stránský. Podle něj není přece možné, aby jeden člověk šel k lékaři jednou za rok, ale jiný člověk tam jde dvaatřicetkrát. „Jako lékař si neumím představit nemoc, která by vyžadovala tolik návštěv," uzavřel Stránský. V této souvislosti poukázal na to, že někdo zdravotnické péče nadužívá.  

"Před volbami Věci veřejné říkaly, zrušíme poplatky. Po volbách říkají, zrušíme poplatky když ... něco. Připadá mi to, jako by říkaly, zrušíme poplatky až naprší a uschne," reagoval Rath.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…