ODS ovládnou velká města. Bendl je nespíš ze hry

09.06.2010 8:41

Žádné volební drama se nechystá. Na blížícím se kongresu ODS se na posty místopředsedů chystají zástupci z nejsilnějších regionů, uvádějí Lidové noviny.

ODS ovládnou velká města. Bendl je nespíš ze hry

Pražský kongres ODS, který se uskuteční 19. a 20. června, zřejmě žádné překvapení nenabídne. Kromě zvolení Nečase, jenž nebude mít na funkci předsedy protikandidáta, by měla hladce proběhnout i volba místopředsedů. Prvním by se měl stát Pražák - David Vodrážka, dále by měli být zvoleni moravskoslezský Pavel Drobil, šéf brněnské ODS Pavel Blažek, plzeňský Jiří Pospíšil a středočeský europoslanec Milan Cabrnoch.

Tomuto rozdělení funkcí nahrává dohadování o spojenectví, které mezi silnými regionálními organizacemi probíhají. Osu rodící se dohody tvoří velká města. Tedy Praha, Brno a Ostrava. S nimi zatím postupují svorně i Středočeši momentálně ovládaní zřejmě staronovým šéfem poslanců Petrem Tluchořem. „V kontaktu jsem ale nejen s nimi," připouští pro Lidové noviny brněnský kandidát na místopředsedu Blažek.

Při možné podpoře se uvádějí stále stejná jména

Rozdělení funkcí nepřímo potvrzují i z Moravskoslezského kraje. „Zatím jsme měli pouze neoficiální poradu předsedů oblastí a regionu, na níž jsme velmi vážně jednali o podpoře kandidatury Davida Vodrážky a Pavla Blažka. Za sebe osobně mohu říct, že obě tyto kandidatury podporuji," přiznává předpokládaný kandidát Ostravanů Drobil.

Uspět by podle dohod měl i děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil. „Teď vyjednávám o školství. Jestli taková dohoda vzniká, nemyslím si, že je to špatně. Osobně se domnívám, že pokud Plzeň někoho podpoří, budou to například Pavel Drobil a Pavel Blažek," potvrzuje Pospíšil, jenž má navíc z minulosti dobré vazby na Jihočeský kraj.

Tluchoř ovládl střední Čechy a prosazuje Cabrnocha

Nejzajímavější zápletku nabízejí Středočeši. Nynější místopředseda Petr Bendl se může pochlubit tím, že inicioval sesazení Topolánka, navíc ve volbách získal nejvíce preferenčních hlasů, ale ani tak svůj post zřejmě neobhájí. Silné střední Čechy zřejmě prosadí do místopředsednického křesla europoslance Cabrnocha, který je favoritem předsedy poslaneckého klubu Tluchoře.

Po pádu Topolánka, jemuž stál po boku do poslední chvíle, se Tluchořovi předvídal podobný konec. Ale už nominace do Nečasova vyjednávacího týmu dávala tušit, že má Tluchoř v regionu i v ODS nad Bendlem navrch. „Bendl se o střední Čechy téměř nestará. Vždyť už kandidátku de facto sestavoval Tluchoř. Bendl byl v čele spíš jen z milosti. Tluchoře podporuje devět klíčových oblastí v kraji," líčí Lidovým novinám nejmenovaný zdroj ze středočeské ODS.

Bendl tuší prohru, nepomohl mu ani výtečný volební výsledek

Tluchoř se o zákulisním spojenectví s velkými kraji bavit nechce, ale připouští, že bude podporovat Cabrnocha. „Ve středních Čechách jsme udělali slušný výsledek a já i slušný osobní. Ostatní je na delegátech. Ale slyšel jsem i jiné varianty," přiznává trochu rezignovaně Bendl, který zřejmě tuší, že neuspěje ani ve svém kraji.

Související:

Vedení ODS už se nehádá. Na premiéra nominovalo Nečase 

O hlasy pro Nečase prý vyjednává Vondra 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…