Tvrdík měl pravdu: Za propad může Paroubek, stojí v analýze

09.06.2010 9:42

Z ČSSD vůbec poprvé zaznívá, že svůj podíl na Pyrrhově vítězství strany nese i odstupující předseda Jiří Paroubek. Vnitrostranická analýza, o kterém informovala MF DNES, klade Paroubkovi za vinu čtyři zásadní chyby.

Tvrdík měl pravdu: Za propad může Paroubek, stojí v analýze

Podle analýzy Paroubek selhal v předvolebních debatách s lídrem ODS Petrem Nečasem, které proběhly v závěru kampaně.  V tomto smyslu se vyjádřil krátce po volbách také odstupující manažer volební kampaně ČSSD Jaroslav Tvrdík, ale Paroubek jeho tvrzení ostře odmítl.

 „Mrzí mě slova Jaroslava Tvrdíka, který začíná hledat viníka volební porážky v mých duelech s Petrem Nečasem. Po čtvrteční debatě v České televizi dokonce ani pravicová média nedokázala výkon Petra Nečase prohlásit za jeho vítězství. Jaroslav Tvrdík jde tedy dokonce za rámec toho, co říkají pravicová média," uvedl Paroubek v dopise spolustraníkům.

Chyba druhá: Nebyl příliš oblíbeným politikem

Druhá slabina se dá shrnout do tvrzení, „volil bych ČSSD, kdyby v čele nestál Paroubek." Tuto větu lidé opakovali během předvolební kampaně i v Ústeckém kraji, kde Jiří Paroubek kandidoval. Ovšem nakonec ve svém kraji získal přes 18 tisíc preferenčních hlasů voličů.

"Jiřího Paroubka příznivě hodnotilo jen 18 procent nerozhodnutých, což je zdaleka nejméně ze všech lídrů. Potenciál ČSSD byl proto velmi omezený," uvádí analýza. Pravdou je, že v Ústeckém kraji Paroubek obdržel přes 18 tisíc preferenčních hlasů voličů, ale tento kraj je zdá se spíše výjimkou.

Chyby třetí a čtvrtá: Příliš výrazná osobnost

Sám o sobě Paroubek prohlásil, že jako diskutér v politických debatách nemá v českém prostředí konkurenci. Díky těmto vyjádřením se stával snazším terčem pro útoky politických oponentů. „Výrazná osobnost předsedy na sebe soustředila až přílišnou negativní pozornost našich konkurentů, což také negativně poznamenalo náš volební výsledek," stojí v dokumentu.

Paroubkovi v tomto směru neprospěla ani blokáda „příliš pravicových médií", kterou vyhlásil krátce před volbami a následně odmítal odpovídat na dotazy redaktorů těchto novin. Svým postupem dal více prostoru k vyjádření právě svým politickým rivalům.

Čtěte také:
Paroubek se naštval na Tvrdíka, překonal prý pravicová média

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …