Poplatky už neuhradí ani Liberecký a Zlínský kraj

09.06.2010 11:29

Kraje asi přestanou od července hradit pacientům poplatky v krajských nemocnicích. Na Zlínsku i Liberecku o tom v pondělí rozhodne krajská rada. Zastupitelé by mohli zrušit proplácení 16. června.

Poplatky už neuhradí ani Liberecký a Zlínský kraj

Zlínský kraj letos vyčlenil na regulační poplatky 18 milionů korun. V loňském roce za ně zaplatil skoro 15 milionů korun. V rozpočtu na rok 2009 počítal s částkou až 28,7 milionu korun.

„Aktuální číslo nemáme, budeme jej mít až za pololetí. Ale pokud vycházíme z loňského čísla, pak předpokládáme, že za prvních pět měsíců letošního roku jsme zaplatili 6,25 milionu korun," řekl ČTK mluvčí Zlínského kraje Milan Plesar.

Liberecký kraj vyplatil od loňského února, kdy zavedl úhradu poplatků, bezmála 31 milionů korun.

„Poplatky za sebe nechává hradit 60 procent klientů v lékárnách a 61 procent pacientů při hospitalizaci," řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák. Na pohotovostech za sebe nechává platit jen 44 procent lidí

Kraje vrací poplatky formou daru. Na Zlínsku to oproti ostatním regionům dostávají jen lidé do 18 let a nad 70 let, a to pouze za návštěvy ambulance a za pobyt v nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem. Lékárny žádný dar nedostávají.

Více:

Důvod proplácet poplatky už nemáme, přitvrdil Škromach 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…