John ministr vnitra? Jen ne vliv ABL, bojí se policejní odbory

09.06.2010 12:39

V médiích se objevily spekulace o tom, že by předseda Věcí veřejných Radek John mohl být ministrem vnitra. Redakce serveru ParlamentníListy.cz se zeptala předsedy Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milana Štěpánka, jak by se k Johnovi odbory stavěly jako svému ministrovi.

John ministr vnitra? Jen ne vliv ABL, bojí se policejní odbory

Pro šéfa policejních odborů je podstatné, jaký bude mít nový ministr vztah k policii. Nelíbí se mu však příliš nápad spojit rezorty obrany a vnitra do jednoho ministerstva. „Vznikl by velký moloch. Úkoly v oblasti vnitřní bezpečnosti a vnější bezpečnosti jsou rozdílné. Realizováno by to mohlo být až za několik let a výsledek by byl velmi nejistý," řekl ParlamentnímListům.cz Štěpánek.

Vliv ABL by byl nešťastný

Podle Štěpánka je také nešťastné, že se v souvislosti s Věcmi veřejnými hovoří o napojení strany na bezpečnostní agenturu místopředsedy strany Víta Bárty. „Zřejmý vliv ABL by byl jasně kontraproduktivní a kdyby zde takový vliv nebyl, tak by byly škodlivé i možné spekulace o takovém vlivu," podotknul Štěpánek. Věci veřejné mají totiž v programu i zapojení občanských, soukromých a komerčních prvků, tedy bezpečnostních agentur, do bezpečnostního systému.

Podle Štěpánka je post ministra funkcí politickou a je důležité, aby na ministerstvu byli kompetentní experti v řadě náměstků, jejichž křesla by obsadily ostatní koaliční strany, aby existovala vzájemná kontrola proti zneužití moci.

Metropolitní policie je chiméra

Véčkaři mají v programu rovněž zavedení metropolitní policie. To je myšlenka, která se šéfovi policejních odborů rovněž příliš nelíbí. U Policie ČR a městské policie existuje různé pracovněprávní postavení policistů a městských strážníků, kdy policisté jsou zaměstnanci státu, zatímco strážníci magistrátu. Na policisty jsou kladeny vyšší nároky a mají i jiné úkoly. V případě metropolitní policie by byla i složitá komunikace s kriminální policií, která funguje pod PČR.

„Tato myšlenka podle mě není realizovatelná a je to chiméra. Rozhodněj však nejsem proti vyjasnění kompetencí mezi PČR a městskými policiemi a zlepšení spolupráce," uvedl Štěpánek.

Policie se musí budovat odzdola

Štěpánek je rovněž proti škrtům ve mzdách, protože by kvalitní policisté k kriminálky a pořádkové služby mohli odcházet.

Základ policie podle něj tvoří pořádková služba, dopravní služba a služba kriminální policie a vyšetřování. Zde policisté získávají zkušenosti a odtud se mohou rekrutovat experti pro speciální útvary. „Je hezké ustavit speciální tým, ale do něho musíte získat lidi, kteří mají zkušenosti a ty získají právě v pořádkové službě nebo kriminálce," míní Štěpánek.

Čtěte také:
Nebudou-li véčkaři souhlasit s našimi kroky, složím mandát, slibuje John

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…