Česko pro kontrolu rozpočtu v EU nehlasovala, tvrdí Janota

09.06.2010 15:52

Brusel nebude moci kontrolovat národní rozpočty jednotlivých zemí ještě před jejich schválením. Řekl to ministr financí Eduard Janota.

Česko pro kontrolu rozpočtu v EU nehlasovala, tvrdí Janota

Skupina pod vedením prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye se v Lucemburku podle ministra Eduarda Janoty shodla, že o východiscích při tvorbě státních rozpočtů budou diskutovat ministři financí EU.  

Od nich by následně vzešla nezávazná doporučení. Podle Janoty tak nedojde k omezení národních pravomocí. Odmítl tak zprávy některých médií po jednání expertní skupiny EU v Lucemburku. Vzepřel se tím i kritice lídra ODS Petra Nečase.

„Pravomoc sněmovny je a bude naprosto nedotčená. Vláda může doporučení vnímat a respektovat, ale také nemusí," uvedl na tiskové konferenci Janota.

Schvalovací struktura se teprve hledá

„Budou předkládány globální údaje, které budou předmětem diskuse. Konkrétní struktura bude teprve doladěna. Bude na tom pracovat Evropská komise a doporučí strukturu podkladů, které by měly být vzájemně synchronizovány tak, aby se dalo vytipovat, že ta či ona země se dostává do problémů," upřesnil dále Janota.

Jenže opatření, na nichž se expertní skupina v Lucemburku shodla, Janota celkově podpořil. Právě za to sklidil kritiku od Nečase i prezidentské kanceláře.

Janota neměl politický mandát, řekl Nečas

"Ministr financí neměl žádný politický mandát, aby na zasedání ministrů financí v Lucemburku schválil předkládání rozpočtů a výhledu veřejných financí do Evropské komise dříve, než je schválí sněmovna," uvedl Nečas.

Lídr ODS později upřesnil,  že je v pořádku, že v Lucemburku nebylo nic definitivního odsouhlaseno. "Byl to řekněme varovný výkřik, jsem rád, že nevratný krok nebyl učiněn," komentoval dnes Nečas svou kritiku Janoty po jednání možných trojkoaličních stran, tedy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Čtěte také:

Janota: Jenom škrty na uzdravení rozpočtu stačit nebudou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…