Korupce v obcích by nerostla, reaguje Svaz měst a obcí na Klausovo veto

09.06.2010 16:32

Na prezidentovo veto loterijního zákona odpověděl Svaz měst a obcí ujištěním, že nepoleví ve snaze regulovat hazard. Nesouhlasí se zdůvodněním, že by došlo k vytvoření korupčních příležitostí v obcích.

Korupce v obcích by nerostla, reaguje Svaz měst a obcí na Klausovo veto

Svaz měst a obcí ČR respektuje rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause, kterým vetoval novelu loterijního zákona. Zároveň však ubezpečuje všechna města a obce, které mají s hazardním průmyslem negativní zkušenosti, že neustane ve svém úsilí prosazovat regulaci hazardu a napne okamžitě všechny síly k přípravě nového kvalitnějšího zákona.

Svaz pokládá za potřebné reagovat na jeden z uváděných důvodů, proč prezident zákon vetoval. „Nelze souhlasit s tvrzením, že novela by kromě jiného vytvářela i reálné nebezpečí korupčních příležitostí v obcích a vedla ke zneužívání obecně závazných vyhlášek," zaznívá v oficiálním vyjádření Svazu měst a obcí.

Povolovací proces by zůstal v kompetenci ministerstva financí

„Novela by totiž nedávala starostům právo rozhodovat o jednotlivých hernách, ani o jednotlivých provozovatelích. Obecně závaznými vyhláškami by obce stanovovaly pouze místa a časy, kde by provozování loterií a jiných podobných her bylo povoleno nebo zakázáno," upřesňuje Svaz s tím, že by povolovací proces jako takový zůstal v kompetenci ministerstva financí.

„Svazu měst a obcí ČR šlo vždy především o to, aby byl změněn současný stav, kdy jsou obce proti nárůstu některých druhů hazardních her zcela bezbranné. Svaz proto vyzývá novou Poslaneckou sněmovnu, Senát i ministerstvo financí ke společné urychlené přípravě nového loterijního zákona. Svaz je připraven být konstruktivním, avšak současně nezastupitelným partnerem," uvádí předseda Svazu Oldřich Vlasák.

Související:

Hazard může vzkvétat dál. Klaus vetoval loterijní zákon 

Loterijní zákon vzbudil na Zlínsku vášně 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…