Johnův slib se mění. Okénko není, náhrady tak pošleme na charitu

09.06.2010 17:13

Věci veřejné se pustily do inventury povolebních vyjednávání. Trojice vyjednavačů v K9 však neprozradila nic nového, vše už zaznělo po schůzi skupiny krátce po poledni. S výjimkou poslaneckých náhrad. Ty už poslanci VV vracet nebudou.

Johnův slib se mění. Okénko není, náhrady tak pošleme na charitu

„Považovali jsme za potřebné udělat transparentní inventuru povolebního vyjednávání. Z ničeho jsme neustoupili, proto nás šokovala informace pana Sobotky z ČSSD," uvedl Radek John. Véčka prý měla zájem o ukončení studené války se socialisty výměnou za post předsedy sněmovny.

„Vzhledem k nekonstruktivnosti jednání ČSSD ale podpoříme záměr koaličních partnerů najít šéfa sněmovny v rámci koalice," vysvětlil John s tím, že předseda sněmovny může zásadně ovlivnit přijetí klíčových reforem. VV se prý ze svého programu ustupovat nechystají.

Související:
Sobotka nic neví. Tím jsem si jist, odmítá kritiku John

Zbytky z náhrad půjdou na charitu

Změna však zřejmě nastala v postoji Věcí veřejných ohledně poslaneckých náhrad. „My nebudeme vracet nevyužité prostředky z náhrad v okénku, protože to ve sněmovně není. Budeme zbylé peníze posílat na charitu," deklarovala vyjednavačka VV Kristýna Kočí.

Z úst programové ředitelky Johnovy strany tak zazněla zřejmě nejžhavější novinka v rámci „inventury." Původně totiž VV deklarovaly, že náhrady vracet budou, a v dubnu tohoto roku se dokonce v rámci protikrizových opatření jejich lídři zavázali, že prosadí snížení náhrad na polovinu.

„To jednání bylo tak obsáhlé, že na náhrady se nedostalo," popsal na dotaz ParlamentníchListů.cz středeční krach ušlechtilého záměru VV John.

Snížení platů? Méně než deset procent

Mezi klíčové vzkazy občanům měla patřit i dohoda trojkoalice o snížení platů ústavních činitelů. Odpolední inventura VV i do nich vnesla více světla. Podle všeho bude snížení v rámci trojkoaličního zeštíhlovacího balíčku spíše symbolické.

„My jsme navrhovali 10 procent, ale ukázalo se to jako neprůchozí," odhalil karty John. Strany trojkoalice balíček, obsahující snížení platů ústavních činitelů, zmrazení mezd ve státní správě a omezení imunity poslanců, navrhnou ještě před podpisem koaliční smlouvy na první schůzi sněmovny. Konkrétní čísla si ale zatím nechávají pro sebe.

Související:
Nečas: Žádné dělení postů nebylo. Předsedu sněmovny ale ČSSD nedáme
VV pošleme za armádními experty, říká Vodrážka

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…