Pro začátek deset, za čas ale bude školné dvacet tisíc, naznačil Matějů

09.06.2010 20:06

Odborník na reformu vysokého školství Petr Matějů přiznal, že školné ve výši deseti tisíc je jen začátek. Pravděpodobně se brzy po zavedení zvýší.

Pro začátek deset, za čas ale bude školné dvacet tisíc, naznačil Matějů

"Deset tisíc korun za semestr, o kterých mluví vyjednavači, je pro začátek rozumný strop, ale není to strop trvalý," řekl pro server Aktuálně.cz Matějů, který spolupracuje s pravděpodobnou středopravicovou koalicí v povolebních vyjednáváních.

Nerad by ale svým výrokem vzbudil nějakou globální paniku. "Pokud se za pár let školné zvedne řekněme na dvacet tisíc, neznamená to, že všechny školy takové školné budou mít. Jednotlivé školy budou stanovovat výši školného podle toho, jak odhadují úspěšnost svých absolventů na trhu práce."

Bude potřeba pět miliard

Jen na nastartování takového systému padne pět miliard korun. Proto by TOP 09 ráda zavedla přímé školné, tedy placení školného při studiu. Ze státní kasy by se tak nemusely vydávat finance na nastartování projektu, protože by ho rozjeli sami studenti.

ODS a Věci veřejné by ale raději sociálně citlivější odložené školné, které je běžné v zemích západu. V tom případě je nutná zmíněná finanční injekce. "Rozumná vláda to udělá, je to klíčová investice, dlouhodobě je navíc systém rozpočtově neutrální," vysvětlil Matějů.

Nejprve půjčky, teprv pak školné

Matějů zároveň varuje, že je nejdůležitější zavést jako první systém finanční pomoci pro studenty, různé půjčky a granty.

"Velmi bych varoval před tím, zavádět školné bez systému finanční pomoci studentům. Ten může začít platit od roku 2012. Reálný odhad zavedení školného je tak rok 2013," upozornil.

Čtěte:

Další shoda ODS, TOP 09 a VV: chceme školné pro vysokoškoláky

Drábek: Školné? Kolem dvaceti tisíc, aby lidé studium nezneužívali

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…