Šéf Senátu Sobotka: Ať si Topolánek pomůže sám

10.06.2010 11:33

Byl tím, kdo rozjel změny v ODS. Jak proto vidí šéf Senátu Přemysl Sobotka novou "potopolánkovskou" stranu? A jak se staví k odpovědnosti ODS postarat se o Mirka Topolánka, kterého vlastně "politicky pohřbil"? Na tyto a další otázky odpovídá Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Šéf Senátu Sobotka: Ať si Topolánek pomůže sám

Pane předsedo, dokážete odhadnout, kolik se k vám po odchodu Mirka Topolánka vrátilo lidí?
To nikdo odhadnout neumí, ale to procento je podle mého názoru velké. A já těch dvacet procent, kterých jsme dosáhli v té atmosféře považuji za úspěch.

Opravdu? Vy jste neočekával lepší výsledek?
No tak... (se smíchem se zamýšlí)

Každý chtěl přeci pětatřicet procent. Vy ne?
Tak to samozřejmě. Vzpomeňme si na nejmenovaného pana Paroubka, který očekával číslovku třicet pět a dokonce se do toho i stylizoval, že je vítěz voleb...(smích). Lidé se ale nakonec rozhodli jinak. Takže těch dvacet procent teď považuji za úspěch. Naším úkolem nyní bude pokračovat v rekonvalescenci ODS. Naštěstí už nejsme na těch dýchacích přístrojích.

Co do ODS přišlo s Petrem Nečasem?
Hlavně přišel někdo úplně jiný. Přišel člověk s jiným výrazem, jiným projevem, jinými argumenty, bez nervozity. Petr Nečas najednou za sebou začal zanechávat daleko lepší dojem než všeználek pan Paroubek.

A změnila se nějak politika ODS, situace ve straně?
Ocenit je v této chvíli potřeba zejména to, že se šlo po programu. Lidem se najednou začalo vše říkat narovinu.

Program tedy asi ani po příchodu Petra Nečase nijak měnit nebudete?
My v něm v podstatě nemáme co měnit. Můžeme jej modernizovat, ale myslím si, že na programu nebudeme měnit nic. Já osobně bych byl jen velmi rád, abychom jej lidem začali vysvětlovat jednoduše. Náš největší problém třeba u poplatků ve zdravotnictví byl, že jsme to lidem vysvětlovali až moc komplikovaně.

A co referendum, se kterým slavily úspěch Věci veřejné. Zavedete?
Program ODS je prodiskutován na oblastních místech, kam mají všichni šanci přijít a říct svůj názor. Nevidím tedy důvod, proč referendum zavádět. Navíc se domnívám, že i referendum u Věcí veřejných bude nakonec prvek, který jim možná ještě život spíš zkomplikuje.

Blíží se kongres ODS. Automaticky se počítá, že Petr Nečas bude kandidovat na předsedu.
Dá se předpokládat, že bude mít protikandidáta? Je takový člověk v ODS?
To by bylo nadbytečné. Petr Nečas nás dovedl k druhému místu s malým rozdílem na sociální demokracii. Máme navíc ještě šanci vytvořit středopravicovou vládu, takže jako lídr je z mého pohledu velmi dobrý. O tom, že by měl protikandidáta, nevím a ani jsem o nikom neslyšel.

A nechystají se třeba lidé blízcí Topolánkovi k nějaké akci?
Podívejte. V momentě, kdy jsem se rozešel s Mirkem Topolánkem, tak jsem ho neviděl, neslyšel jsem o něm. Myslím si tudíž, že rozumní členové ODS, kterých je 99,9 procent, vnímají, že nám odchod Mirka Topolánka prospěl. Jeho síla ovlivnit v této chvíli kongres je velmi, velmi mizivá.

Kongres bude volit celé vedení, koho Vy sám byste si v něm dokázal představit?
Lidi, kteří to myslí s ODS vážně.

A to jsou?
(smích)

Třeba vy? Budete kandidovat na místopředsedu?
Já určitě ne.

Proč ne?
Protože za svou kariéru už jsem kandidoval třikrát. A vždycky za to, že jsem říkal v mém pojetí pravdu v uvozovkách, protože pravdu má každý svoji subjektivní, tak jsem vždycky dostal při nedodržení slibů trošku pěstí mezi oči. (smích) Takže já do tohoto nepůjdu. Navíc si myslím, že ze své ústavní pozice mám dostatek prostoru být v grémiu a ve výkonné radě.

Mimochodem, jaká tam teď panuje atmosféra?
Daleko demokratičtější, velmi otevřená. Mirek Topolánek byl poslední dobou, můžu říct měsíce velmi nervózní a v podstatě nenechal skoro nikoho domluvit.

Proč byl nervózní? Z výsledku voleb, ze svého protikandidáta...
V této chvíli musím napřed Mirka Topolánka pochválit za to, co dokázal za dva roky a dva měsíce vlády ODS. To předtím byla jen kratičká epizoda a pak už byla demise. Po té už to totiž byl úplně jiný Mirek Topolánek a ty jeho lidské chyby, které jsme se snažili nějak vysvětlovat, i když byly často nevysvětlitelné, už překračovaly únosný ráz. Tedy alespoň pro mě.

Už víte, co bude Mirek Topolánek dělat dál? Řešíte to v ODS?
Víte, on se svobodně rozhodl, jak se bude chovat. On se svobodně rozhodl, že v podstatě vyhoví tomu tlaku výkonné rady a svobodně se z něj stala osoba samostatně výdělečně činná. Otázka - co dělá a bude dělat - je proto otázkou čistě jen pro něj.

Vrátím se ještě jednou k tomu kongresu a novému vedení strany. Jaké lidi byste si tam dokázal představit?
Žádné jméno vám neřeknu. (smích) A to ze zcela prozaických důvodů. Já v této chvíli ani nevím, kdo bude kandidovat. A také nebudu nikomu dávat cejch, jestli je lepší nebo ne.

Tak jinak. Měli by do vedení znovu kandidovat lidé ze současného vedení?
Petr Gandalovič dal svoji funkci k dispozici, už kandidovat nebude. To samé Ivan Langer. Pak už tam máme představitele, kteří vyhráli volby - od Buďějovic, středních Čech, Liberce... Mě se ale opravdu o jménech nechce nyní mluvit.

Dobře. Na jedno jméno se vás ale ještě zeptám. Přál byste si, aby se do ODS vrátil současný prezident Václav Klaus?
Tak já bych byl moc rád, kdyby se stal opět čestným předsedou ODS.

A už jste s ním o tom hovořil?
Zatím ne, ale sejdeme se.

Čtěte také:
Julínek se změnil. Byl by dobrým ministrem, říká šéf Senátu Sobotka

Foto: Zbyněk Pecák

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: epo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …