Ospalí lídři: Přímá volba prezidenta a reforma penzí

10.06.2010 9:31

Zástupci stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) opět ve čtvrtek jednali. Museli si ale přivstat. Jednali totiž už od šesti od rána.

Ospalí lídři: Přímá volba prezidenta a reforma penzí

Hlavní vyjednávači budoucí trojkoalice, takzvané K9, měli mít dnes na programu témata týkající se ekologie a boje s korupcí. To ale neprobírali. Naopak se shodli na zavedení přímé volby prezidenta. Jednali také o důchodové reformě.   

Co se týče důchodové reformy, tam se všechny tři strany shodly na tom, že musí jednat i se sociální demokracií.

„Závěry Bezděkovy komise jsou dostatečně známy. Bude to první bod jednání napříč politickými stranami po podepsání koaliční smlouvy. Musíme pro tuto reformu najít širší politickou podporu, proto budeme jednat i se sociální demokracií," uvedl na krátkém brífinku lídr ODS Petr Nečas.

Chceme to stihnout do komunálních voleb

Legislativní návrh na přímou volbu prezidenta chtějí strany K9 předložit ke schvalování ještě před podzimními komunálními volbami. „Nechceme ale, aby tento zákon, tedy celostátní hlasování občanů o prezidentovi, umožnil zvyšování pravomocí prezidenta," podotkl k tomu Nečas.

S tím ale zcela nesouhlasil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Měli bychom se zamyslet, že po dvaceti letech by si Ústava zasloužila revizi, že ta vyváženost rozdělení kompetencí mezi hlavou státu, Senátem a Sněmovnou není úplně v pořádku, ale to je na odbornou diskuzi," řekl Schwarzenberg.

Klouzavý mandát poslance

Klouzavý mandát je podle nich důležité přijmout hlavně proto, aby se nekryl mandát poslance a ministra. Má umožnit, aby poslanec, který bude jmenován ministrem, se mohl vzdát  poslaneckého mandátu na dobu, kdy bude vést resort. V tom případě ho ve sněmovně vymění náhradník.  

O protikorupčních otázkách strany opět nejednaly. Ovšem lídr Věcí veřejných Radek John slíbil, že se „na tom příštím jednání do korupce určitě zakousnou."

Mozky jim fungovaly pomalu

Schůzka tzv. K9 začala netradičně už v šest ráno. "Mozky fungují trochu pomaleji," konstatoval jeden z vyjednávačů ODS David Vodrážka

Naopak Nečasovi prý ranní vstávání nevadilo. Včas nedorazil na schůzku ale předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nestačila mu ani akademická čtvrthodina. Přišel v 06:20. Na brífinku pak působil ospale.

Jednáme v komisích, proto tak ráno

Už ve středu lídři stran zdůvodňovali ranní schůzku tím, že téměř všichni pak během dne jednají i v odborných komisích, kde jsou také zástupci budoucí koalice.

„Vím, že takové brzké jednání bylo vždy doménou spíše levice, než pravice," zavtipkoval si pak Nečas.

 Hlavní vyjednávací skupina původně plánovala, že se bude scházet jednou týdně. Ve středu Nečas konstatoval, že jednání budou třeba každý druhý den, nebo denně. O jednotlivých tematických okruzích vyjednávají straničtí odborníci celkem v sedmi skupinách.

Čtěte také:

Nečas: Žádné dělení postů nebylo. Předsedu sněmovny ale ČSSD nedáme

Experti koalice doporučují neprolamovat těžební limity

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …