Jančíka přitlačili. Nebude starostou, ale bude řídit z pozadí

10.06.2010 10:47

Kontroverzní starosta Prahy 5 z ODS Milan Jančík sice oznámil, že nebude kandidovat v komunálních volbách na radnici Prahy 5, ale na kandidátku ODS si prosadil své lidi. ParlamentnímListům.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z vedení ODS Prahy 5.

Jančíka přitlačili. Nebude starostou, ale bude řídit z pozadí

Podle informací redakce Milan Jančík odstoupil z kandidátky na základě dohody s vedením pražské ODS, která ho k tomu přitlačila. Výměnou zůstane předsedou oblastního sdružení ODS Praha 5. Jančíka měl prý podržet vlivný člen pražské ODS Tomáš Hrdlička.

Jančíkova kandidátka

Na středečním oblastním sněmu ODS Praha 5, který se protáhnul pozdních nočních hodin, byly zvolena kandidátka do komunálních voleb v Praze 5. Jančík si prosadil na kandidátku většinu svých lidí a udrží si tak vliv na fungování radnice prostřednictvím většiny budoucích zastupitelů ODS.

Například v první pětce jsou Jančíkovi blízcí spojenci senátor Miroslav Škaloud, současná místostarostka Lucie Vávrová, místostarosta Lukáš Herold, člen zastupitelstva Jan Hlaváček a Viktor Najmon. Dále například europoslankyně Andrea Češková, člen rady městské části Vojtěch Zapletal či manažer strany na pětce Boleslav Altner. Vedoucí postava protijančíkovské opozice Martin Fott je kupříkladu až na 16. místě kandidátky.

Horákovi už nevěří nikdo

Místostarosta Petr Horák, který se v poslední době stavil proti Jančíkovi, ze sněmu teatrálně odešel se členy svého sdružení Klamovka poté, co zjistil, že on ani nikdo z jeho sdružení nebude na kandidátce. Horák je nepřijatelný jak pro jančíkovce, tak pro Jančíkovy odpůrce. Petr Horák byl totiž původně členem protijančíkovské opozice, kterou vedl tehdejší poslanec ODS František Laudát. Poté přešel k Jančíkovi a nyní se postavil proti němu.

Do Zastupitelstva Hlavního města Prahy oblastní sněm navrhl rovněž Jančíkovy spojence: předsedu místního sdružení Velká Chuchle Stanislava Fresla, Lukáše Herolda z Radlic, šéfa místního sdružení Lipence Michala Popka a předsedu místního sdružení Zbraslav Michala Stiebra.

Jančík to dnes asi ustojí

Podle zdroje z ODS Jančík velmi pravděpodobně dnes hlasování o odvolání ustojí. Podrží ho patrně ČSSD z Prahy 5, kde jí šéfuje Jiří Paroubek. Z vedení pražské ČSSD existuje tlak, aby socialisté z pětky Jančíka položili, ale sociální demokraté ti nechtějí. Je tedy pravděpodobné, že několik zastupitelů opět nepřijde.

Prý existuje plán, že by někteří zastupitelé ČSSD sice hlasovali pro Jančíkovo odvolání, aby to vypadalo, že jsou jeho odpůrci, ale byl by to pouze takový počet, který by nemohl přispět k jeho odvolání.

Pro některé opoziční zastupitele je také Jančík vhodný terč, proto ho sice navenek kritizují, ale vyhovuje jim, že je stále starostou, aby si na kritice nepopulárního starosty mohli nahnat politické body u voličů.

Čtěte také:
Jančík mohl být odvolán, nepovedlo se. Chyběli tři zastupitelé

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …