Advokát Sokol: Koncipient Langer? Žádná sláva

10.06.2010 16:57

Známá tvář může být v advokacii výhodou. Platí to i pro Ivana Langera, který ze sněmovny míří na post koncipienta. Před soudem ale bývalí politici v roli právních zástupců nemají žádné výhody, shodují se oslovení právníci.

Advokát Sokol: Koncipient Langer? Žádná sláva

Zaměstnat bývalého politika jako právního koncipienta prý mezi právníky platí za dobrou investici. Vynikající krok prý v tomto ohledu podnikla advokátní kancelář Petra Pečeného, který už připravuje kancelář pro svůj nový přírůstek.

Jak pro fungování advokátní kanceláře jako takové, tak i pro image firmy může mít příchod Ivana Langera velký význam. Zvlášť pokud má budoucí advokát čtrnáctiletou zkušenost z Poslanecké sněmovny a za sebou tři roky v roli ministra vnitra.

Své o tom ví i dnes už bývalá politička, předsedkyně Unie Svobody a místopředsedkyně sněmovny Hana Marvanová. Ze sněmovny odešla v roce 2003, od té doby se věnuje advokacii. „Samozřejmě, že Langerova známá tvář dělá svoje, jako u všech profesí, kde sloužíte lidem. Pokud má advokátní kancelář takto známého pracovníka, může z toho významně těžit při získávání klientů," přiznává pro ParlamentniListy.cz Marvanová.

Cenná praxe ze sněmovny

I jen bývalý řadový poslanec má pro chod kanceláře poměrně velký význam. „Aktivní přístup k práci ve sněmovně je vynikající praxe. On tam neustále pracuje se zákony, takže se v legislativě dokáže velmi dobře orientovat," řekla redakci Marvanová. Dalšími body pro Langera, pokud by se věnoval například trestnímu právu, je jeho více než dvouleté angažmá v roli ministra vnitra, kdy zná dokonale fungování policie.

Člověk, který stál ve sněmovně u zrodu právních předpisů po dobu čtrnácti let, navíc moc dobře ví, jak to zákonodárce s výkladem legislativní normy vlastně myslel. A každý ze zákonů má hned několik možností interpretace. „Já sama jsem to hojně využívala, strašně mi to pomáhalo při argumentaci před soudem," vzpomíná Marvanová. „Langerova" kancelář tak bude svými klienty považována za velmi schopnou," soudí bývalá politička s advokátskou licencí.

Sokol: Velká sláva to nebude

Jak cenným kouskem tedy Langer pro zmíněnou advokátní kancelář je?  Může díky svému jménu platově překonat i „hotové" advokáty kanceláře Petra Pečeného? „Já bych se na to díval celkem střízlivě. Zas tak velká sláva to podle mě není," tvrdí další z bývalých politiků a současných právníků, Langerův dávný předchůdce na ministerstvu vnitra Tomáš Sokol.

„Langer má prý výhodu známého jména a advokacie stojí především na jménech," přiznává Sokol pro ParlamentniListy.cz. Jak velkou váhu ale bude mít jeho jméno mezi advokáty, prý ukáže čas.

„O Langerově platu nechci vůbec spekulovat, to je vnitřní záležitost té firmy," dodává Sokol. Představu o odměně za známou tvář nemá ani advokátka Klára Slámová, která prošla cyklem přesně opačným, známou se stala jako právnička, až poté vstoupila do politiky. „Myslím si, že jméno na pozici koncipienta nemá zas takový vliv. Na pozici hotového advokáta by to bylo ale o něčem jiném," řekla ParlamentnímListům.cz Slámová.

Související:
Paroubek i Langer končí. Výměna se povedla, pochvalují si aktivisté
Langer je zavalen srdíčky od smutnících fanynek

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…