Koaliční jednání jako fraška, která nás možná bude bavit celé léto, píše Pehe

11.06.2010 13:02

Za naprosto směšný považuje politický komentátor Pehe postup budoucí koalice, když místo gentlemanské dohody o vládě chce vytvořit detailní dokument napsaný v podobě smlouvy.

Koaliční jednání jako fraška, která nás možná bude bavit celé léto, píše Pehe

Nad vyjednáváním ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o možné vládní koalici žasne politický komentátor a ředitel New York University v Praze Jiří Pehe. „Z jednání o společné koaliční smlouvě se opět stává fraška, která nás možná bude bavit celé léto," píše Pehe na svém blogu. Podle něj mohou jednání posloužit k vzájemnému objasnění postojů, ale fungování vlády nezaručí žádný detailní dokument, navíc napsaný v podobě jakési „smlouvy".

„Ve snaze vtěsnat to, co by mělo být jen gentlemanskou dohodou (tak jak jsme to viděli po volbách ve Velké Británii mezi konzervativci a liberály), že se v rámci vládní koalice shodneme na reformách toho a toho druhu, se odráží tendence privatizovat politiku. Takováto smlouva dělá z politiky jakousi kvazi-soukromoprávní záležitost," poukazuje Pehe.

Čestné slovo vyjednávačům nestačí, navzájem se podezřívají

Podle něj politika nespadá do oblasti soukromoprávních vztahů, ale je to věc veřejná. „Vše záleží na schopnosti se dohodnout a držet slovo. Pokud bude kterákoliv strana chtít z koalice odejít, stejně jí v tom žádná smlouva nezabrání," upozorňuje politolog na absurdnost smlouvy o několika desítkách stran. „Máme se těšit na potenciálně absurdní situace, v nichž se politici hádají, zda ta která strana nedodržela například ustanovení na straně 24, odstavec 2. písmeno a? Z něčeho takového mohou mít voliči, popravdě řečeno, jen bohapustou legraci," domnívá se Pehe.

Ten, kdo si podle politického komentátora myslí, že detailně vypracovaná koaliční dohoda vytvoří stabilní koalici, se mýlí. Už samotný způsob vyjednávání totiž naznačuje, že si tři budoucí vládní partneři nevěří. „Čestné slovo" jim nestačí, navzájem se zřejmě podezřívají z toho nejhoršího.

Jednání o detailech jsou možná jen záminkou k jejich protahování

Politolog navíc klade otázku, zda to vše není jen záminka k protahování jednání, možná až na několik měsíců, protože zejména TOP 09 a VV riskují, že vstupem do vládní koalice, která by se rychle pustila do pravicových reforem, ztratí naději uspět v podzimních volbách do místních zastupitelstev, zejména pak v Praze, tak jak si obě strany plánovaly.

„Je roztomilé, že se v úporných koaličních jednáních dokáží všechny tři strany rychle shodnout na přímé volbě prezidenta, nad níž nemají žádnou kontrolu. K přijetí takové změny je totiž třeba ústavního dodatku, a potenciální koalice tedy bude potřebovat buď KSČM nebo ČSSD, aby tento slib mohla splnit," upozorňuje Pehe s tím, že účelem takovéto „ohromující" zprávy je odvést pozornost od jiných problémů.

Nečasem slibovaná nová politická kultura se konat nebude

Jak vážně to s přímou volbou prezidenta ODS, VV a TOP 09 skutečně myslí, lze podle politologa ověřit například na tom, že tato potenciální koalice změnila názor na to, že by předsedou Sněmovny měl být zástupce ČSSD, jež volby vyhrála. „Pro prosazení přímé volby, i některých jiných zásadních změn, bude přitom koalice potřebovat ČSSD. Už teď ale kope příkopy. Petrem Nečasem slibovaná nová politická kultura, v níž prý vláda bude mnohem více hledat řešení společně s opozicí, se evidentně nebude konat," pokračuje Pehe.

Související:

Pehe: Mnohé předvolební sliby VV byly jen nedomyšlené výkřiky 

Čtvrteční jednání o koalici začalo brzy ráno. Nečas stihne i Janotu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…