Jandák: Marxovy předpovědi se plní. Byl to chytrej chlap

11.06.2010 18:05

Poslanec, exministr kultury, politik, ale také herec Vítězlav Jandák si trochu naběhl. Když před časem v jedné televizní debatě prohlásil, že si občas rád přečte knihy Karla Marxe, začali mu lidé posílat desítky knížek s tímto tématem.

Jandák: Marxovy předpovědi se plní. Byl to chytrej chlap

Není měsíc, aby si nepřinesl jednu dvě knížky tohoto filosofa. Jandák dneska říká, že Marx ho zaujal jako myslitel, filosof a tak trochu „politický Nostradamus".

"Čtu si občas v tom Marxovi, určitě mu asi nepropadnu, ale myslím si, že to byl velice chytrej chlap a nedivím se, že ho Německo považuje za jednoho z největších Němců," řekl Parlamentním listům Jandák, který se zrovna balil na malou týdenní dovolenou do Chorvatska.

Ke čtení autora, který na různé lidi a různé osobnosti působí rozporuplně, prý poslance a herce přivedl jistý „drobný chaos", který v republice a ve světě vládne. A tak jako lidé ve všech dobách hledali různé autority, myslitele, filosofy a hledali i různé odpovědi na řadu otázek, Vítězslav Jandák hledá a prý i nachází právě u tohoto autora.

Co předpověděl, to se stalo
"Karl Marx byl v podstatě v nadneseném slova smyslu politický Nostradamus. Vždyť ty jeho ekonomické předpovědi se plní a mám pocit, že bude plnit. I když v některých věcech se spletl o sto padesát let, ale mnoho věcí mu naopak vyšlo. Vždyť třeba v roce 1871 v jednom ze svých článků předpověděl obrovský ekonomický rozmach Číny, která Evropu a vlastně celý svět postupně zahltí svými výrobky. A to proto, že bude mít velmi levnou pracovní sílu. A přesně se to splnilo a plní," řekl jednu ze zkušeností Jandák.

Ten odmítá jakékoli nařčení, že by čtením Marxe inklinoval k socialismu. "Přestaňme spojovat Marxe s Leninem, Stalinem či socialistickým Sovětským svazem. To jsou dvě trochu různé věci a to, že bolševici tak trochu zneužili právě Marxe, je stejné, jako když je své propagandě zneužili 1. máj, nebo Mezinárodní den žen," podotkl Jandák.

Sám přiznal, že mu v posledních měsících chodí i domů, či do poslanecké kanceláře knížky i různé výstřižky s Marxem a o Marxovi a i různé další úvahy.

"Poučuji se z toho a beru si z toho to dobré. Mám tu schopnost, že si ze všechno beru to dobré a to pozitivní, ať je to, co je to. Mé heslo totiž zní - ono je v životě vždycky všechno trošku jinak. A je nutné umět číst mezi řádky. Takže na dovolenou si s sebou klidně zase vezmu knihu Marxe, ale i další, třeba časopisy o autech, bydlení, nebo s pěknými holkami," dodal s úsměvem Jandák

Čtěte také:
Jandák: Kdo neplatí v ČR daně, neměl by volit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kra

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…