Poslanci v dozorčích radách: Drobil odchází, Bém zůstává

13.06.2010 9:06

Nové strany TOP 09 a Věci veřejné jsou proti účasti politiků v dozorčích radách. A to nejen v radách státních, ale i krajských podniků. Sami poslanci ale tak rozhodní nejsou.

Poslanci v dozorčích radách: Drobil odchází, Bém zůstává

Podle České televize někteří noví poslanci TOP 09 a VV však sami v některých kontrolních orgánech sedí a zatím prý není jisté, zda se křesel vzdají. Členství v radách poslancům mnohdy přináší až desítky tisíc korun měsíčně.

Pro zákonodárce s podobnými závazky se jako řešení nabízí pozice "poslanec na půl úvazku". Nově zvolení poslanci tak nyní stojí před rozhodnutím, zda mají z dozorčích rad odejít.

"Myslím si, že se spíš přikloním k variantě, že bych odešel," říká na takový návrh Petr Hulinský, poslanec za ČSSD.

Také Martin Kameník z Občanského sdružení Oživení považuje za ideální, aby se poslanci věnovali svému mandátu na plný úvazek a vzdali se jakýchkoli dalších funkcí.

Noví poslanci: Zatím nevíme

Většina poslaneckých nováčků, které ČT oslovila, se ale zatím nerozhodla. "Tohle je pro mě otázka, kterou jsem se ještě nezabýval, v tuhle chvíli spíš člověk přemýšlí, jak zvládne tu práci dohromady," vysvětluje poslanec za ODS Tomáš Chalupa.

Podobně reaguje i sociálně demokratický představitel Petr Jalowiczor: "Ještě jsem nad tím ani neuvažoval. Jelikož jsem z Jablůnkovska a znám tam ty místní poměry, tak jsem se stal vlastně členem dozorčí rady."

Ne politici, ale experti

Podle TOPu a VV by dozorčí rady měli obsazovat spíš experti než politici. Jejich poslanci v tom, podle ČT 24 zřejmě jasno zatím nemají.

"Musím říct, že o těchto věcech se zatím nebavíme, opravdu jsou teď na programu programové záležitosti," říká například poslanec za Věci Veřejné Milan Šťovíček.

Šéf Starostů Petr Gazdík s účastí politiků ve firmách nesouhlasí stejně jako TOP 09, který upřímně podporuje. Sám je nicméně členem krajské rady uherskohradišťské nemocnice.

Gazdík ovšem tvrdí, že by nejprve rád dokončil to, proč do uherskohradišťské nemocnice šel. "Jakmile toto bude ujasněno, tak zvážím své další fungování," řekl v České televizi.

Drobil odchází, Bém zůstává

Postoje k účasti v dozorčích radách nejsou jednotné ani v ODS. Pavel Drobil například odchází z Lesů České republiky  a vzdává se i kontrolního místa krajského Letiště v Ostravě.

Pavel Bém z dozorčí rady Letiště Praha naopak náhlý odchod neplánuje: "Je nepochybné, že Praha by měla mít své zastoupení v dozorčím orgánu. Je to letiště, kterým projde ročně 12 milionů pasažérů. Je to letiště, na které Praha staví prodlouženou trasu metra A," zdůvodňuje svou účast v radě pražský primátor.

Stanovit jasná pravidla je nyní úkolem pro novou sněmovnu. Možná poslancům pomůže i  ministerstvo financí, které již poslalo politikům výzvu, aby se členství v dozorčích radách vzdali.

Související:
Pravda o Bémovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…