Zelení zhodnotí porážku. A připraví se na další volby

13.06.2010 11:16

Širší vedení Strany zelených bude v neděli odpoledne hodnotit porážku ve sněmovních volbách.

Zelení zhodnotí porážku. A připraví se na další volby

Strana zelených se hodlá zároveň připravit na budoucí sjezd, na kterém se členové jejího předsednictva rozhodli složit funkce.

Námětem jednání má být i příprava na podzimní komunální a senátní volby. Ty se sjezdem úzce souvisí a republikové rada zelených by měla určit, zda se sjezd strany bude konat před volbami či po nich. Nejvhodnější termín by měly doporučit regiony.

Předseda strany Ondřej Liška poslední volební debakl zelených zdůvodnil tím, že straně uškodily předchozí, nyní už prý překonané vnitrostranické půtky.

Negativní roli podle něho údajně sehrál i strach voličů, že dají hlas straně, která nakonec propadne. Tomu nahrávaly i předvolební průzkumy, kde se zelení pohybovali pod pětiprocentní hranicí nutnou pro udržení se ve sněmovně.

Volební výsledek strany však nakonec silně zaostal i za těmito odhady. Zelení získali pouze 2,44 procenta hlasů a po čtyřletém působení museli z dolní komory odejít.

Liška nicméně zdůraznil optimistickou skutečnost, že strana nemá dluhy a státní příspěvek za získané hlasy jí prý umožní připravit další kampaň.

On sám sice již ohlásil reziganci, do konce června se však chce rozhodnout, zda bude na svou uvolněnou funkci předsedy strany znovu kandidovat.

Liškův předchůdce Martin Bursík křeslo předsedy strany opustil loni po prohraných evropských volbách.

V komunálních volbách před čtyřmi lety Strana zelených získala 409 zastupitelů jako samostatně kandidující, další jednotlivce pak v rámci různých koalic a sdružení. 

Související:
Liška se rozhoduje mezi rodinou a politikou
Liška skončil na úřadu práce

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…