Mečiar končí. Po dvaceti letech a bez rozloučení

13.06.2010 20:07

Vladimír Mečiar poprvé od pádu totality nezasedne v Parlamentu. Jeho LS-HZDS propadla ve slovenských volbách do sněmovny a Mečiar nepřišel na tiskovou konferenci.

Mečiar končí. Po dvaceti letech a bez rozloučení

V devadesátých letech porcoval Československo, v Parlamentu seděl dvacet let a po čtrnáct let stál v čele Hnutí za demokratické Slovensko. Nyní Vladimír Mečiar, ikona československé federace a postotalitní slovenské politiky, v Národní radě končí.

Strana bývalého slovenského premiéra a neúspěšného kandidáta na prezidenta dle předběžných výsledků nedosáhne ve sněmovních volbách na hranici pěti procent a její poslanci budou muset Parlament opustit. Včetně svého předsedy.

Na Mečiarovo rozloučení ovšem slovenští novináři stále čekají. Jelikož se volební místnosti zavřely až v sobotu v deset hodin večer, volební štáby sledovaly sčítání hlasů přes noc. Závěrečný brífink HZDS se ale musel odbýt bez hlavní postavy. Mečiar před novináře vůbec nepřišel.

Místo něho do kamer promluvil předseda republikové rady strany Marián Klenko. „Lidová strana HZDS v těchto volbách neprohrála, prohrálo Slovensko," pokusil se Klenko zastoupit autoritativního předsedu.

Slovenská hvězda Sametové revoluce

Vladimír Mečiar vstoupil do politiky už v šedesátých letech coby člen KSČ. Za protest vůči okupaci Československa ovšem o červenou knížku přišel. Po pádu totality vystudovaný právník zasedl v křeslech slovenského ministra vnitra a ministra životního prostředí.

Hvězdu neznámého poslance vynesla nahoru na Slovensku populární obdoba českého Občanského fóra hnutí Veřejnost proti násilí. Za tu se v roce 1990 Mečiar stal předsedou slovenské federativní vlády. Z funkce byl ovšem odvolán.

Po vnitrostranických rozbrojích Mečiar založil Hnutí za demokratické Slovensko, kterému byl v roce 1991 poprvé zvolen předsedou. O rok později jako znovuzvolený předseda slovenské vlády spolu se svým českým protějškem rozdělil Československou federativní republiku na dva samostatné státy.

Jeho vláda byla v roce 1994 odvolána. Ještě týž rok se ale stal znovu premiérem na plné čtyři následující roky. V letech 1999 a 2004 se neúspěšně ucházel o post hlavy státu. Zbytek svého sněmovního působení strávil v opozičních lavicích. Nic na tom nezmělnila ani změna názvu strany v roce 2003 na Lidová strana - Hnutí za demokratické Slovensko.

Osmašedesátiletého nestora Národní rady podle slovenských analytiků zastavila únava voličů z opakujících se slibů.

Související:
Fico kopíruje Paroubka. Vyhrál, nemá ale většinu. Mečiar končí

Foto: SME

reklama

autor: Jan Černý

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…