Nová vláda zruší zvýhodnění stravenek, plánuje Kalousek

13.06.2010 21:32

Středopravá vláda nejspíš zruší daňové zvýhodnění zaměstnaneckých výhod - stravenek, režijních průkazek a dalších benefitů. V rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Týden to uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nová vláda zruší zvýhodnění stravenek, plánuje Kalousek

"Daňové zvýhodnění benefitů je nesystémové, nespravedlivé a žádný ministr financí by s ním neměl souhlasit," prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Týden.

Současně dodal, že s tímto jeho názorem jsou zajedno i budoucí koaliční partneři.

"Již jsme se o tom mluvili. Takže pevně doufám, že se to brzy změní." 

Prosadit zákon o vyším zdanění benefitů se Kalouskovi jako ministrovi financí podařilo už jednou. Jako ministrovi financí už v minulém roce.  

Letos v březnu po výhrůžce železničářů, že kvůli benefitům vyhlásí stávku, však poslanci v rámci legislativní nouze naopak přijali zákon, kterým daně za výhody opět snížili.    

Zaměstnaneckých výhod je asi sto. Patří mezi ně i dopravné včetně režijních jízdenek, závodní stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách.

Kalousek nyní chce prosadit, aby se daň z přidané hodnoty ze zaměstnaneckých výhod stanovila z tržní ceny, a nikoli z ceny snížené. Tím se daň zvyší a o ni se navýší i konečná cena benefitů. 

"Já nejsem proti zaměstnaneckým benefitům, které jsou čistě dvoustranným vztahem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Ale v okamžiku, kdy je vymáháno, aby tyto benefity byly daňově zvýhodněny, už to není dohoda dvou - ale ti dva si ruku v ruce chtějí hrábnout do veřejných rozpočtů. Aby na ně oba musel přispívat daňový poplatník, " uvedl Kalousek. 

Muž, který je pokládán za jednoho z možných koaličních ministrů financí zároveň dodal, že je pro jednání - a že by bylo nesmyslné vyhlašovat válku odborům.

"My s nimi chceme jednat. I s opozicí. Budeme je přesvědčovat, ale to neznamená, že máme právo uhnout z kroků, které zajistí zemi stabilitu."

Související:
Sociální dávky nezrušíme, říká Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…