Akcie na doručitele už v ABL nebudou, tvrdí Bárta

14.06.2010 11:35

Poslanec a také vyjednavač za stranu Věci veřejní Vít Bárta se v rozhovoru pro deník E15 svěřuje s tím, že odejde z vedení firmy ABL co nejdřív. A to proto, aby nebyl napadán ze střetu zájmů.

Akcie na doručitele už v ABL nebudou, tvrdí Bárta

Firma ABL patří stále mezi ty firmy, které mají anonymní akcionáře. Boj proti akciím na doručitele přitom Věci veřejné považují za stěžejní bod protikorupčního programu. Jak je možné, že Bárta již dávno ve firmě nenastolil pořádek?

„Naši právníci připravují změnu, aby akcie byly na jméno. Rozhodnutí padlo už loni. ABL existuje přes deset let. V době jejího založení nám byly doporučeny anonymní akcie i proto, že jsme měli britského společníka," ospravedlňuje se Bárta v rozhovoru pro E15.

Také přiznává, že jeho odchod z ABL není tak rychlý, jak dopředu proklamoval.

„Celé se to řeší v jednom bloku, a proto je tam určitý časový skluz. V únoru jsem odešel z funkce generálního ředitele, nyní se konečně vyřešil i můj odchod z pozice šéfa dozorčí rady," vysvětluje Bárta a zdůrazňuje, že firma každý rok transparentně poskytovala všechny údaje obchodnímu rejstříku.

„A veřejně dostupné zápisy z valných hromad jasně ukazují, kdo je vlastníkem ABL, i to, jak se akcionáři postupně měnili," říká dále.

Dal jsem straně šest miliónů

V rozhovoru také zmiňuje, kolik miliónů ve skutečnosti VV dohromady věnoval: „Loni a letos asi šest milionů korun."

Jenže deník se pozastavuje nad tím, že není obvyklé, aby jeden z hlavních sponzorů byl zároveň jedním z těch, kteří vyjednávají o možné koaliční vládě. Je v tom prý Bárta sám. Například TOP 09 věnoval 11 milionů korun Dušan Novotný, ale ten za stranu nevyjednává, stejně tak ani zbrojař Richard Háva.

„Novináři nejprve psali, že pouze dva ze čtyř hlavních sponzorů VV kandidují do sněmovny a že je to neprůhledné. Rozhodl jsem se tedy, že budu kandidovat, protože politiky sledují média, a tudíž i voliči. To znamená, že na Víta Bártu budou všichni vidět a v příštích volbách mu to spočítají. Na pány Novotného či Hávu ale vidět nebude," dodává k tomu Bárta.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Bárta se drží protikorupční strategie, změnil status ABL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…