Benešová se omlouvat nemusí. Vesecká a spol. prohráli

14.06.2010 14:23

Středočeský krajský soud už podruhé zamítl žalobu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a dalších soudců či státních zástupců v kauze takzvané justiční mafie. Ti žalovali bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou za její výroky. Benešová se musí omluvit pouze náměstku vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi.

Benešová se omlouvat nemusí. Vesecká a spol. prohráli

Přední představitelé justice v čele s Renatou Veseckou  požadovali po Marii Benešové omluvu za to, že je v souvislosti s případem někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka veřejně označila za členy justiční mafie.

Žalobou se Krajský soud v Praze zabýval už podruhé. Podle prvního verdiktu se Benešová šesti ze sedmičky žalobců omlouvat nemusela, odvolací senát ale toto rozhodnutí zrušil.

Ve společné žalobě ze začátku roku 2008 zažalovali stínovou ministryni za ČSSD Benešovou Renata Vesecká, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, náměstek Vesecké Karel Černovský a dále Libor Grygárek, Petr Coufal a Arif Salichov.

Benešová o těchto lidech na konci roku 2007 v rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie. Ta se podle jejích slov měla snažit ovládnout celou justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury a snažila se ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se mělo dařit.

Grygárkovi se omluvit musí

Soudce Cepl pak v prvním kole sporu určil, že Benešová se musí omluvit pouze státnímu zástupci Liboru Grygárkovi. Ostatním žalobcům omluvu adresovat nemusela, protože její výroky byly podle Cepla pravdivé. Podobně Cepl rozhodl i dnes.

Při odůvodnění prvního rozsudku soudce řekl, že se někteří justiční představitelé kvůli vyšetřování Čunka několikrát setkali a sdělovali si informace, které si vyměňovat neměli. Neuvěřil tvrzení žalobců, že se scházeli kvůli přátelským vztahům. Schůzky se podle něj konaly z iniciativy žalobců a účastnili se jich lidé, kteří s kauzou neměli nic společného. V Čunkově případě tak podle Cepla intervenovali a mohli kauzu ovlivnit.

Cepl neprovedl nové důkazy

Dnes Cepl v odůvodnění rozsudku kromě jiného uvedl, že ve sporu neprovedl žádné nové důkazy s odůvodněním, že značná část navržených důkazů se netýká předmětu řízení.

"Tyto důkazy se nevztahovaly ke kauze Čunka. Důkazy navíc byly navrženy pozdě a rozšiřovaly předmět žaloby....Soud se mohl zabývat jen událostmi, které byly v žalobě z 15. 1. 2008," podotkl Cepl. Podle něj navíc i navržení svědci jevili příznaky zaujatosti.

Soud se začal žalobou Vesecké a spol. zabývat minulé pondělí. Téměř všichni žalující tehdy požadovali odročení jednání, aby se mohli důkladněji seznámit s obsáhlým podáním nového právníka Benešové Ondřeje Blahy, jenž jim svou reakci na žalobu poslal teprve pár dní předtím. Soudce Vojtěch Cepl však požadavek na odročení zamítl s tím, že podání je pouze vyjádřením Blahova právního názoru, nikoliv změnou důkazní situace.

Žalobci v soudní síni nebyli

Ani jeden ze žalobců si nepřišel verdikt k soudu osobně poslechnout. V soudní síni je zastupovali jen jejich právníci - dalo by se říci, že samá právní esa. Mezi nimi byl například Tomáš Sokol, Josef Lžičař, Jaroslav Ortman, či Petr Toman. Naopak bývalá nejvyšší státní zástupkyně Benešová si vydržela přes hodinu dlouhé odůvodnění rozsudku vyslechnout přímo v síni po boku svého advokáta Ondřeje Blahy.

Související:

Pod Veseckou se začala povážlivě houpat židle

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …