Koalice se shodla na odloženém školném

15.06.2010 14:47

Trojkoalice po týdnu opět zopakovala, že od poplatků za vysokoškolské studium nehodlá ustoupit. Mělo by být odložené a absolventi by jej platili až poté, co by dosáhli úrovně průměrné mzdy.

Koalice se shodla na odloženém školném

Odložené školné prosazovala ODS spolu s Věcmi veřejnými. Naopak TOP 09 prosazovala školné přímé. "Nakonec jsme se dohodli, že půjde o odložené školné, o australský model. Je totiž potřeba zavést spolupodílení studentů na vzdělání," uvedl na brífinku po jednání lídr ODS Petr Nečas.

Studenti by si podle něj mohli brát státem garantované půjčky i na životní a studijní náklady během studia. Tyto půjčky by pak spláceli po dokončení studia.  Školné se ale bude týkat těch studentů, kteří na vysoké škole ještě nyní nejsou.

Placení školného by podle Nečase mělo odrážet i poptávku po vysokých školách. "Školy si tím budou moci regulovat počty uchazečů," dodal lídr VV Radek John. Proto by školy, o které je velký zájem, měly nastavit nejvyšší možné školné, tedy deset tisíc korun za semestr.

Zavedení školného by podle Nečase měly předcházet programy grantů, půjček a spoření, které studentům umožní "ekonomickou samostatnost".

Výbory budou opravdu osekány

Strany se také dohodly na struktuře budoucí sněmovny. Jak organizační, tak funkcionářské struktuře. Obě by přitom měly být oproti současnému stavu zredukovány.

"O personálních otázkách jsme nejednali, ale začali jsme debatu o struktuře sněmovny, která měla v minulosti 18 výborů, přes padesát podvýborů a ještě osm stálých komisí a šest delegací. Budeme určitě regulovat, definitivní výsledek oznámíme po schůzce ve čtvrtek," uvedl Nečas.

"Mnoho podpředsedů bylo jen proto, aby se našlo pro někoho místo. Řekli jsme si jednoznačně, že se nebude podpředsedovat," dodal k tomu Radek John.

Nechceme být popotahováni po soudech

Lídr VV se vyjádřil i k budoucnosti zakázky na likvidaci ekologických škod. Tendr podle jeho slov doběhne a teprve po otevření obálek se kabinet rozhodne, zda bude vybrán vítěz. Petr Nečas k tomu doplnil, že ale vláda rozhodně nechce být popotahována kvůli zrušeným tendrům u arbitrážních soudů.

Vrcholní představitelé stran, kteří jednají ve formátu K9 (tři zástupci z každé strany) také oznámili, že se v příštím týdnu budou scházet každodenně. Doufají, že se jim již tento týden podaří uzavřít jednu až dvě ze sedmi kapitol, o nichž jednají expertní týmy.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Technické fakulty může školné zničit. Málo studentů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…