Na mýtnem vydělá jen Kapsch, zlobí se Huml

16.06.2010 11:45

Systém elektronického mýtného vzbuzoval rozpaky již od počátku. Když dochází na lámání chleba, budoucí koaliční parneři mu chtějí zamezit.

Na mýtnem vydělá jen Kapsch, zlobí se Huml

Ministru dopravy Gustávu Slamečkovi zbývá ve funkci již jen několik týdnů. Jako poslední svůj velký krok plánuje nákup čtyř milionů krabiček pro elektronické placení mýtného.

Ty se mají používat od ledna, již teď se ale množí názory, že celý projekt přinese výhodu pouze firmě Kapsch, která elektronické viněty zajistí.

Vydělá na tom jen Kapsch

"Jediný, kdo na tomto sysému vydělá, je provozovatel systému. Výnosy pro stát jsou vzhledem k nákladům naprosto minimální a navíc náklady ponese šofér. Podle mého by měly rozhodně zůstat dálniční známky," zlobí se ve středečním deníku Blesk na Slamečkův čin dopravní expert a nově i poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml.

Humlův názor zastávají i mnozí politici pravděpodobné budoucí vládní koalice, kteří se na poslední chvíli budou snažit platnost zákona odsunout.

Kapsch pěje ódy

Systém elektronických vinět tak stále opěvuje pouze samotná firma Kapsch. Ta instalovala systém mýtných bran za 30 miliard. Za viněty pro osobní vozy pak má naději na dalších 8,5 miliard.

Více čtěte:

Slamečka chce zvýšit mýtné

Hejtmani doporučují zavést mýtné i na okreskách

Foto: rsd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…