Penzijní fondy si vyberou svou libru masu, varuje Paroubek

16.06.2010 15:49

Podle Jiřího Paroubka jsou středopravé strany ve vleku lobbingu penzijních fondů a budoucí důchodci budou chodit o žebravé holi.

Penzijní fondy si vyberou svou libru masu, varuje Paroubek

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz velmi kriticky vyjádřil k plánu budoucí vládní koalice na důchodovou reformu.

Podle Paroubka zvítězilo lobby penzijních fondů, kvůli němuž budou budoucí důchodci chodit o žebrácké holi.

Paroubek kritizuje zejména skutečnost, že se po penzijní reformě středopravicových stran sníží garance důchodů státem a lidé si na ně budou muset spořit sami prostřednictvím penzijních fondů.

Rusnokova smutná úloha

Exšéf sociálních demokratů na svém blogu kritizuje také Jiřího Rusnoka, kterého označuje lobbistu penzijních fondů a  za toho, kdo ve druhé Bezděkově komisi sehrál smutnou úlohu.

"Teď je již při formulaci vládního prohlášení pravicové koalice zřejmé, že si penzijní fondy dříve či později vyberou svou libru masa. Bezděkem navrhované opatření je vlastně prosté, sebrat z průběžného systému financování státem vyplácených důchodů pět procent (z 28 procent) a dát je do správy soukromým penzijním fondům. To okamžitě vytvoří na státním důchodovém účtu schodek přes 60 miliard korun," varuje Paroubek.

Paroubek dále poukazuj zároveň na to, že tuto bublinu ve státním rozpočtu navíc hodlá středopravicový kabinet zalepit zvýšením snížené sazby DPH. Tím podle něj dojde ke zdražení cen léků, potravin a základních služeb.

Více čtěte:

Penzijní fondy zvýšily zisk čtyřnásobně

Foto: Zbyněk Pecák

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…