Stačí nám dvacet vysokých škol. S přímým školným, radí odborník

17.06.2010 8:31

Předseda Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání Rudolf Haňka ve středečních Událostech, komentářích zkritizoval velký počet škol v České republice. Příliš nepochválil koncept odloženého školného.

Stačí nám dvacet vysokých škol. S přímým školným, radí odborník

Zavedení odloženého školného na vysokých školách je v zásadě hotovou věcí, ale podle předsedy odborného poradního orgánu to samo o sobě nevyřeší veškeré problémy českého vysokého školství. Haňka v pořadu nastiňoval, jaké další kroky musí následovat po zavedení školného.

Přímé školné je lepší

Před odloženým školným by dal Rudolf Haňka přednost školnému přímému, doplněnému o některé mechanismy. „Je mnohem rozumnější, zaplatit to školné přímo s tím, že ten, kdo na to má, to zaplatí, a tem, kdo na to nemá si půjčí od státu, kterému později svou půjčku splácí," uvedl profesor.

Dodal také, že na Univerzitě v Cambridge sice po zavedení školného došlo k 10% zájemců o vzdělání, ale hned o rok později se zase počet zájemců zvýšil o 20% a to především mezi sociálně slabší populací.

Sedmdesát tři vysokých škol na 10 milionů lidí

Za mnohem zásadnější otázku považuje velký počet vysokoškoláků v této zemi. Vysokoškolské vzdělání už prý není jen pro horních 15% populace a podle Haňky to není úplně správné.

„V Británii je 123 vysokých škol na 60 milionů lidí, když si to převedete na naše podmínky, měli bychom mít zhruba dvacet škol. Právě proto, že tomu tak není, objevuje se tu fenomén létajících profesorů nebo kauza na Plzeňských právech," uzavřel Haňka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

8:50 70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohaté…