Koalice by ráda vyhazovala v armádě. Odbory: Kde, proboha?

18.06.2010 6:08

Odbory civilních zaměstnanců armády jsou ostře proti snižování jejich počtu. Ty jako jednu z variant úspor v resortu obrany připustil ministr obrany Martin Barták. Odboráři ale tvrdí, že brát už není kde.

Koalice by ráda vyhazovala v armádě. Odbory: Kde, proboha?

Nejvíce otazníků okolo budoucí koaliční vlády se vznáší nad postoji Věcí veřejných. Ty jsou v nezáviděníhodné situaci. Na jedné straně stojí jejich voliči, kteří chtějí splnit předvolební slib 10 miliard putujících z resortu obrany do školství.  Na straně druhé pak koaliční partneři, těm přijde desetimiliardová úspora na armádě naprosto nereálná. Přesto se hledají cesty, kde alespoň část z peněz, slíbených pro školství, vzít. Například tím, že armáda omezí počet civilních zaměstnanců.

„To je neuvěřitelná hloupost. Pouhé předvolební sliby bez reálného základu. Co ještě chtějí snižovat? Letos odešlo 1400 zaměstnanců, další neobsazená místa byla také zrušena," uvedla pro Parlamentnilisty.cz šéfka odborového svazu civilních pracovníků v armádě Jitka Šebková.

Voják je dražší než civilista

Odchod civilistů, i kdyby se jej přes údajnou nesmyslnost podařilo prosadit, by se podle Šebkové naopak prodražil. Civilisté jsou totiž nepostradatelní jak pro chod ministerstva obrany jako takového, tak především pro vojenské osádky. „Tu jejich práci by musel tak jako tak někdo dělat, civilista ale na rozdíl od vojáka pobírá pouze tabulkový plat pro státní správu a nějaké to osobní ohodnocení. Vojáci berou mnohem více, výkon práce pro civilisty by byl zatraceně drahým špásem," vysvětluje Šebková.

Ministr obrany Martin Barták přesto možnost snížení počtu civilů v armádě připouští. „Je to jedna z variant, o které je možné uvažovat," uvedl pro MfDnes. Armáda má totiž podle ministerstva nevojáků ve svých řadách mnoho. Na tři uniformy tak připadá jeden civilista, což je číslo v jiných armádách NATO nevídané. I po redukcích tak zbývá obraně 8 000 „civilistů." Ministerstvo ale samo přiznává, že nyní tak úplně neví, kde by se mohlo brát. „Bohužel zatím nemáme analýzu poukazující na místa, která by se dala bez náhrady zrušit," informovala Parlamentnilisty.cz mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová.

Vojáci bez zázemí

„Tomu se ani nedivím, ono totiž už opravdu není kde brát. Podle mých informací by se v případě snižování jednalo o lidi tvořící týlové zaměstnance na posádkách, tedy ty posádky by musely být zrušeny nebo nějak sloučeny. Nebo by stávající jednotky armády neměly žádné zázemí," podporuje názor své kolegyně předsedkyně Odborového sdružení státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Civilisté u armády ale podle Šebkové nebudou jediní, kdo se v případě drastických škrtů ve státní správě ozve. „Podobnému problému čelí i ostatní silové resorty. Kromě vnitra budou peníze podle všeho chybět i na ministerstvu spravedlnosti. To nyní podle Vondrové čelí většímu problému. „Padl požadavek na vládu, aby umožnila zvýšení počtu členů Vězeňské služby ČR o 58 lidí. To již hovoří o naprosto kritické situaci. Věznice jsou přeplněné a schází tam dozorci. Jak to může skončit, snad netřeba dodávat," doplnila Vondrová.

Čtěte také:
Chcete škrtat v obraně, ale nevíte, která bije, vzkázal VV Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…