Boj proti korupci? Spíš se vyžívají v represi, tvrdí Transparency

17.06.2010 15:14

Koalice pokračuje v předvolební kampani a fakticky s korupcí asi bojovat nechce, tvrdí česká pobočka Transparency International (TIC). Kritizuje tím návrhy trojkoalice, které - tak jak jsou stranami už dlouhodobě navržené - by měly v boji s korupcí nulové výsledky. Transparency také zavrhují recept Věcí veřejných na agenta provokatéra.

Boj proti korupci? Spíš se vyžívají v represi, tvrdí Transparency

Jakoby už slyšely strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné kritiku Transparency International dopředu. „To, co navrhují, je minimálním přínosem pro boj s korupcí," tvrdil ještě nedávno například předseda správní rady TIC Václav Láska.

„Mně to přijde jako trochu pokračování předvolební kampaně, kde se diskutují mediálně i z hlediska občanů vděčná témata, ale jejich faktický přínos pro boj s korupcí je podle našeho názoru minimální," doplnil svou kritiku Láska na dnešním brífingu TIC.

V noci strany přepsaly scénář

Dřívější kritiky TIC jakoby si ale strany trojkoalice vzaly k srdci. Na svém rychlém nočním zasedání v noci na čtvrtek totiž znovu „projely" protikorupční scénář - možná proto, že během čtvrtka měla mít Transparency International  "tiskovku" -  a některé své návrhy rovnou škrtly, jako například agenta provokatéra, anebo naopak zavedly to, co jim dopředu odborníci z TIC radili.

Agenta provokatéra pak koaliční vyjednavači šikovně ukryli do testů spolehlivosti, které nyní absolvují policisté. Testy totiž rozšířili na „další vybrané úředníky státní správy." Agent v novém hávu pak nebude smět provokovat k úplatku bez konkrétního podezření.

Přijali za svého i korunního svědka

Strany se také shodly na institutu korunního svědka. Nechybí ani závazek vlády posílat do kontrolních orgánů státních a polostátních firem především odborníky a nedělat z těchto funkcí "trafiky" pro vysloužilé politiky.

Do svých návrhů ale šikovně koalice zařadila i další nápady z pera TIC, a navrch přidala i náměty od jiných odborníků. Faktickým se tak stal návrh na zřízení speciálních soudů a protikorupčních odborů na státních zastupitelstvích.

„Nejvyšší státní zastupitelství už nebude moci přidělit případ jakémukoliv státnímu zástupci, ale jen místnímu specialistovi - odborníkovi na závažnou ekonomickou kriminalitu," usnesl se kromě jiného trojlístek stran.

„Výrazně podporujeme takovouto specializaci justice, vznik speciální protikorupčních odborů na státních zastupitelstvích a specializovaných senátů u soudů a rozpohybování protikorupční policie," chválil pak dnes změny výkonný ředitel TIC David Ondráčka.

Agenta provokatéra už prosíme NE

Ondráčka ale opětně zopakoval, že silně varuje k tomu, aby se koalice vrátila k institutu agenta provokatéra. „Podstatné není vytvářet umělou situaci, kdy někoho vyprovokujeme k přijetí úplatku, podstatné je umět lépe vyšetřovat stávající kriminalitu," dodal.

Zakázky na webu

A co ještě v návrzích koalice proti korupci nechybí? Například připravovaný závazek vlády, že se bude snažit maximálně zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, a to včetně těch, které budou vypisovat státní a polostátní firmy jako ČEZ či Česká pošta. Historie tendrů by v budoucnu měla být kompletně k dohledání na internetu.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Nechceme agenta provokatéra podle vzorce VV, přiznal Drábek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…