Bubák Paroubek. Bez něj by nás nikdo nevolil, analyzuje Langer

18.06.2010 10:40

Šéf volební kampaně ODS Ivan Langer se všemožně snaží najít chyby za zpackané volby. ODS totiž v květnových volbách do sněmovny ztratila přes 800 tisíc hlasů. Viníka Langer našel překvapivě v pražské organizaci. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Bubák Paroubek. Bez něj by nás nikdo nevolil, analyzuje Langer

Najít největšího viníka za zpackané volby ODS lze podle Ivana Langera prý velmi snadno - ve své tradiční baště Praze totiž občanští demokraté ztratili polovinu voličů, porazila ji tady TOP 09.

Místopředseda ODS Ivan Langer právě toto píše v závěrečné zprávě volebního štábu, kterou chce odeslat na víkendový kongres strany. Pražáci podle něj šli do kampaně se "zatraceně poškozenou značkou a poškozeným vedením". 

Podle něj strana kvůli Praze strana přišla o 60 tisíc hlasů. To by sice stačilo na vítězství v hlavním městě, ale celostátně nikoliv.

„Trhací obrázek" jste zašantročili

Langer pražské buňce také vyčítá, že nezveřejnila všechny své billboardy na centrální finiš. Šlo o známý "trhací obrázek" Petr Nečas, nebo Jiří Paroubek. ODS měli navíc útočit na místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Místo toho cupovala Karla Schwarzenberga, který je velmi populární.

„Ztratili jsme nejen vlažné příznivce, ale i tvrdé voličské jádro včetně podnikatelů, úspěšných manažerů, a odborníků," uvádí dále Langer ve zprávě.

Hlavním důvodem volby ODS zůstala podle něj loajalita spojená s odporem vůči konkurenci, především Jiřímu Paroubkovi, konstatuje dále místopředseda ODS.

Topolánkovo Toskánsko nám zavařilo

Jeho zpráva obsahuje více důvodů ztráty přes 800 tisíc voličů. Langer dále připomíná mimo jiné Toskánsko, či kauzu Opencard. Naopak chválí výměnu lídra, kdy za Mirka Topolánka nastoupil Petr Nečas a šlo tak personifikovat střet s ČSSD na dvě osoby: Nečas versus Paroubek.

„ODS, která ve volbách získala pouhých 20 procent hlasů, se takto poprvé pokouší o sebereflexi nad historickým debaklem, navzdory němuž sestavuje vládu," píše k tomu MfD.

Vodrážka krčí rameny

Co ale na Langerovy výtky říká pražský lídr David Vodrážka? "Analýzu dělal Ivan Langer," krčil rameny na dotaz Mfd.

Deník v této souvislosti připomíná, že pouze Vodrážka může na nadcházejícím kongresu svou funkci místopředsedy obhájit. Ostatní, včetně Langera, ale o své funkce s největší pravděpodobností přijdou. Nečas totiž chce do vedení prosadit „své" lidi.  

Čtěte také:
Paroubka už nic nezajímá, tisku neodpovídá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …