Kongres ODS: Langer a Gandalovič v propadlišti. Volby budou zítra

19.06.2010 18:24

Volební kongres ODS během svého prvního dne hodnotil výsledek strany v parlamentních volbách, zazněla i písemná zdravice prezidenta republiky Václava Klause a zpráva odstupujícího předsedy Mirka Topolánka. S politikou se na kongresu rozloučil Ivan Langer. Posty místopředsedů nebudou obhajovat ani Petr Bendl a Petr Gandalovič. O novém vedení se rozhodne v neděli.

Kongres ODS: Langer a Gandalovič v propadlišti. Volby budou zítra

První den kongresu ODS skončil. V 19:00 mají delegáti na programu plánovanou společnou večeři. Vyjednávat by se pak podle předpokladů mělo až do ranních hodin. Delegáti se v neděli sejdou v 09:00, hlavním bodem programu bude volba vedení, včetně předsedy. O tuto funkci se hodlá ucházet lídr ODS Petr Nečas. 
   

PROJEVY DELEGÁTŮ KONGRESU 

Sobotní odpoledne se na kongresu nese v až podezřelém klidu. Všiml si toho i vystupující Martin Říman. "Tak nějak se mi zdá, že tento kongres probíhá v až příliš velkém poklidu," říká spolustraníkům.

"Jako bychom si mysleli, že výměnou jedné tváře je tu hned nová ODS. (...) Utekli jsme hrobníkovi z lopaty, ale on nás pořád hodní po hřbitově a zatím vůbec není jisté, jak to dopadne," upozorňuje Říman.

Kritizuje také vládu Jana Fischera. "Nechci mentorovat jako starý blbec, ale na ministerstvu je taky potřeba něco dělat."

ODS podle něho hrozí ukolíbání. Ukolíbání z toho, že Petr Nečas je "chodící Wikipedie, strčící Paroubka do kapsy". Že ODS vystrčí "Nečase do nečasu". Takovou hru podle Římana by ani Nečas nevydržel hrát. ODS tedy podle něho musí bdít.

Říman se zastavil i u Marka Bendy. "Ani bůh neudělal, Marku Bendo, ten volební výsledek nadarmo.

Ideologicky roztažené nohy a bavič Kubera

"Podle Michala Hajdovského Potapoviče z Berouna musí mít ODS "ideologicky roztažené nohy". Tímto jeden z méně známých delegátů pobaví skupinku novinářů a už přichází na scénu delegát - bavič o poznání známější. Senátor Jaroslav Kubera.

"Mě opravdu ani ve snu nenapadlo, že číslo 39 přijde na řadu tak brzy," poznamenává k zatím překvapivě rychlému a klidnému průběhu kongresu.

To prý Kuberu vede k obavám, aby ODS změny nepodcenila a nemusela si pak zoufat. "Napadají mě slova bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina. Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako vždycky," poznamenává Kubera.

Kritizuje některé novinky na poli elektronické správy. "Máme elektronické pošty, estaty... Ale moje sekretářka obvykle přepisovala dopis deset minut, dnes to trvá půl dne."

Z legrace pak v jiné části poznamená, že nástupcem Otakara Motejla v pozici ombudsmana by mohl být Jiří Paroubek. S tímto vtipem však v sále vyvolá rozpaky. "Jiří Paroubek je spravedlivý a má rád obyčejné lidi. Ale vážím si Otakara Motejla příliš na to, abych to myslel vážně."

Lépe už uspěje s další svou poznámkou. "Pokud jde o Mirka Topolánka, tak má zcela zapovězenou diplomacii. To je jako byste udělali diplomata ze mě. Tak máte válku za tři dny."

Zároveň věren své tradici kritika poměrů v Evropské unii napadá Brusel za plány, podle nichž by výrobci měli zlepšit označování potravin.

Julínek: Chce to ministra s azbestovým zadkem

Vystupuje i někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. V úvodu se jako jeden z mála zastává bývalého předsedy Mirka Topolánka. Zároveň se vrátil k pozici ministra zdravotnictví.

"Chce to ministra s azbestovým zadkem," poznamenal s tím, že prosazovat pravicový zdravotnický program není žádná legrace. 

Udženija proti TOP 09

Radní Prahy 2 Alexandra Udženija přednesla zatím jeden z nejútočnějších projevů na adresu TOP 09. "Jak může být TOP 09 vnímána jako nová strana, když je postavená na přeběhlících z KDU-ČSL nebo ODS? To už občanům politická nestálost nebo přeběhlíci nevadí? Zdá se že ne, když se to dobře marketingově prodá. A v marketingu jsme se tedy my vyznamenali," kritizuje také vlastní řady.

ODS se podle ní "vyznamenala" hlavně v projektu "jakési virtuální války s nějakými kmotry".

K řečništi přichází poslanec a zdravotnický expert Boris Šťastný. Podle něj není bezbolestná reforma zdravotnictví utopií. ODS to v kampani deklarovala, proto „otrávené šípy" antikampaně ČSSD minuly cíl a lidé se zdravotnické politiky ODS už nebojí.

Je třeba vstřícnost vůči pacientovi a eliminace korupce ve zdravotnictví, řekl také Šťastný.

Ze zákulisí III.

  • Kongres navštívil i exposlanec Jan Morava, proslulý aférou "Vlastimil Tlustý ve vířivce"


V politické diskusi vystupuje poslanec a kandidát na místopředsedu Pavel Drobil. Politika a program musí mít ve straně a jejích výstupech podle něj navrch před lobbingem.
Je prý třeba vzájemně zlepšit komunikaci mezi centrem a samosprávami. Připomněl, že k nesouladu došlo v přístupu k novele loterijního zákona.

Do politické diskuse se přihlásilo 44 delegátů.
 

EXKLUZIVNĚ: Reakce tajemníka prezidenta republiky Ladislava Jakla na zprávu předsedy ODS Mirka Topolánka

"Co si o Topolánkových slovech myslí pan prezident, to nevím, nechci ho v jeho sváteční den rušit. Za sebe ale mohu říct, že pokud Mirek Topolánek považuje znovuzvolení Václava Klause za svou chybu, je na sebe příliš přísný.

On se přece na této „chybě" nepodílel. Je veřejným tajemstvím, že se před dvěma lety znovuzvolení Václava Klause snažil všemi silami zabránit a nebýt veřejné volby, možná by byl uspěl.

Jsem také rád, že se Mirek svým dopisem doznal, že již v roce 1998 patřil k těm, kdo měl Václava Klause za vyčerpaného a přežilého. Lidé s těmito názory tehdy spíše přešli do Rumlovy Unie svobody, ale  někteří asi zůstali a názory ve stylu Jiřího Pehe prosazovali v ODS. Což je vidět i v jiných pasážích Topolánkova dopisu".

FOTOGALERIE:

Přemysl Sobotka: Voliči nám naštěstí dali jen napomenutí

Předseda Senátu Přemysl Sobotka užil podobně jako Michaela Šojdrová fotbalové terminologie. "Můžeme říci, že nám voliči naštěstí dali jen napomenutí či varování. Budeme-li však takto pokračovat, můžou nám voliči velmi rychle dát žlutou nebo červenou kartu," prohlásil.

Sobotka svým spolustraníkům především kladl na srdce, aby se více zaměřili na slušnost a politickou kulturu. "Připomeňme si starou pravdu, že demokracie nejsou jen svobodné volby a místa, které lze v nich získat."

ODS podle Sobotky stále hrozí "vnitřní nebezpečí", kdy ohrožuje svými chybami sami sebe. Konkrétně však Sobotka chyby či nebezpečí nejmenoval.

HLAVNÍ PROJEVY LÍDRŮ ODS 

Nikdy nevíš, co ochutnáš, rozhodovali se letos voliči

Kandidátka na místopředsedkyni Miroslava Němcová mluvila především ústy voličů. ODS je údajně na rozcestí, jak avizoval Petr Nečas ve svém projevu v úvodu kongresu, podle Němcové je ale strana dávno za tímto milníkem. Na rozcestí podle ní zůstali spíše voliči a sympatizanti a záleží na ODS, jestli vyslyší jejich volání.

„Tito lidé ODS podporovali vždy, když stála na rozcestí a doprovázeli ji, když se vydala správným směrem. Nyní čekají možná na posledním rozcestí," varovala Němcová a zdůraznila, že příznivci občanské demokracie volali už třikrát. Nejprve to prý bylo u krajských voleb v roce 2006, poté když na sklonku roku a začátku roku letošního propadly preference ODS a naposledy u voleb. „Chytrému napověz, hloupému ukaž. Buďto se dáte dohromady, nebo nás ztratíte. Ti nejvěrnější nám ještě u voleb dali se skřípěním zubů svůj hlas," promlouvala Němcová ústy voličů.

V dřívějších volbách si jako ve filmu Forest Gump vybírali voliči z bonboniéry čokoládu s obalem ODS. Letos se objevily nové politické subjekty a veřejnost zkusila jiné sladkosti. Nikdy nevíš, co ochutnáš, pomysleli si zřejmě před volební urnou letos, použila Němcová větu ze zmíněného filmu.

Langerova labutí píseň: Byli jsme jako špinaví bezdomovci 

Další končíčí místopředseda ODS Ivan Langer připomněl, že když na předloňském kongresu dal při volbě prvního místopředsedy ustoupil Davidu Vodrážkovi, držel se hesla „nechci být druhý ve straně, ale první na práci." Toho se prý dodnes drží.

Připomněl také teze svého projevu z kongresu loňského Před rokem: „Ne intuice, ale profesionalita" a „stranu je třeba řídit jako firmu, musí mít výzkum, výrobu a prodej." Ve volební kampani se tímto strana řídila, jinak prý ne. Tento paradox Langer v budoucnu rád vysvětlí.

Jako volební manažer pro parlamentní volby Langer naznačil, že práci mu komplikovala řada faktorů, kterým musel uzpůsobit přípravu kampaně.
Pokud by se strana snažila zapůsobit pozitivní kampaní, působila by prý „jako bezdomovec, který nabízí hodinky Rolex s 50% slevou". To byla podle Langera situace před volbami - strana měla poškozenou značku, oslabenou důvěryhodnost a vypořádávala se s výměnou lídra...

Nemělo tedy cenu „dávat ještě větší slevu nebo posílat do ulic ještě víc prodejců-bezdomovců."
Proto Langerovou strategií kampani bylo motivovat lidi přijít k volbám, zaměřit kampaň proti Jiřímu Paroubkovi a odradit voliče ČSSD od účasti ve volbách.
Šance strany na úspěch byla prý omezená, protože během horké volební kampaně nelze vymazat léta vnitřních rozporů a rozháranosti.

Langer doporučil, aby práce ODS byla dlouhodobá, ne pouze kampaňová. Vládní angažmá nesmí také být rezignace na práci strany a péči o její PR.
Členové vedení ODS musí nést odpovědnost za konkrétní obor činnosti - vzdělávání, zkvalitňování řízení strany apod.
Žádná politická strana, která chce konkurovat ODS, nemůže podle odcházejícího místopředsedy konkurovat v lidském potenciálu, péči o členy a jejich vzdělávání.

FOTOGALERIE:

Gandalovič: Zbavme se nálepky „Strana pro bohaté"

Odcházející místopředseda Petr Gandalovič vystoupil podobně jako jeho předřečníci s reflexí a s konkrétními doporučeními. „Jeden z hlavních důvodů naší prohry bylo to, že jsme se nedokázali zbavit nálepky strany pro bohaté, ani té nálepky, že se bavíme s lidmi, kterým se daří," zahájil svou řeč. Nesmí se podle Gandaloviče opakovat ani to, že se vnitrostranické spory budou řešit silou. Stejně tak vzájemné obviňování, kdo je větší kmotr.

„Nesmíme dopustit, aby se situace v ODS stala sama o sobě bodem programu. Musíme přijít s tématy," doporučil Gandalovič a uvedl příklady. Nutná je podle něho zlepšená komunikace. „Topolánkova vláda chtěla provést změny v prvním roce svého vládnutí, to je krátká doba." Reformy se tak podle místopředsedy nestihly vysvětlit často ani dovnitř strany.

Důležité bude i osobní nasazení ve volbách. „V předvolební kampani se do voleb zapojilo jen pár předních kandidátů. Ostatní se možná zúčastnili několika akcí Městečka řešení, ale postávali spíše i stánku," hledal chyby Gandalovič, podle něhož je potřeba jít do kontaktní kampaně, protože si „nikdo nemůže být jistý svým místem na kandidátce".

Loučící se Bendl: Přestaňme se dělit na čisté a špinavé

Místopředseda ODS Petr Bendl zopakoval, že svou funkci již nebude obhajovat. Necítí zapšklost, po 20 letech v politice je prý již na vše zvyklý. Mrzí ho jen to, že v primárkách pro volby vedení ODS nedostal plnou podporu ve svém regionu, Středočeském kraji.
V té souvislosti uvedl, že úspěch v politice by neměl mít ten, kdo pouze ovládá zákulisní vyjednávání.

Problém ODS podle něj není v programu, strana je naopak programovým lídrem české politické scény. Potíží jsou šrámy, které si strana sama způsobila. „Automaticky se od nás čeká, že k majetku jsme přišli nepoctivě a politiku děláme kvůli vlastním zájmům," uvedl Bendl s tím, že většina spolustraníků v jeho okolí se tak nechová.

„Přestaňme se dělit na kmotry a ty hodné." Z politika s pověstí „čistého" se prý může snadno stát špinavý, stačí náhodné foto nebo fotomontáž. Politiky je třeba soudit podle vykonané práce.

I Bendl podpořil Petra Nečase jako jediného kandidáta na předsedu.

Střípky ze zákulisí II.

  • Na kongresu jsou přítomni i někteří ministři  končící úřednické vlády navržení ODS. Kromě ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, která je čerstvou členkou strany, i ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. 

Vodrážka: Změna, to je to, co očekávají voliči od ODS

První místopředseda si zvolil za klíčové slovo svého projevu a zároveň vzkaz delegátům „změnu". Voliči mají podle jeho slov dost dosavadní politiky. „Musíme provést změny. Změny, kterou jsou důležité pro další vývoj. Změny, které nám umožní lepší komunikaci s voliči."

Vodrážka zhodnotil i vnitřní chod strany před volbami. Ocenil především náskok ve využívání informačních technologií pro komunikaci s voliči. „Technologii už máme, nyní záleží na aktivitě členů, jak efektivně ji buou využívat. Konec stížností, ke strojům," vyzval 1. místopředseda.

Ten dále vyzdvihl práci Modrého týmu příznivců ODS v rámci předvolební kampaně. Znamenal velkou podporu lídrů při klíčových vystoupeních, pomáhal v organizačních záležitostech, připomněl Vodrážka. Právě Modrém týmu a jeho členům se podle jeho slov musí ODS věnovat i nadále, protože „jsou to nejlepší reklamní agenti, které může strana mít".

Občanské demokraty poškodila před volbami problematika černých duší. Tento problém ale podle Vodrážky nebyl přímo úměrný tomu, jak v něm ODS figurovala ve srovnání s ostaními politickými konkurenty. Podle druhého muže občanských demokratů se jednalo o paušalizaci, protože strana se snažila černé duše řešit transparentně a veřejně. „Zatímco ČSSD, která hrála mrtvého brouka, se tomuto pranýřování vyhnula," doplnil Vodrážka.

„Modernizovali jsme se, umíme velice dobře komunikovat s voličskou základnou. Nyní je nutné, abychom si na tomto kongresu zvolili silné vedení, které nás provede následnými těžkými bitvami. Musí to být zároveň vedení nové, které dokáže voličům, že jsme se dokázali změnit. Změny musí směřovat i do krajů a regionů v komunálních volbách," uzavřel Vodrážka a vyzval delegáty, aby dali Petru Nečasovi silný mandát předsedy.

Šojdrová na kongresu ODS: Umlčet vuvuzely by byla škoda

Na kongresu ODS vystoupila mezi pozvanými i současná lídryně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Lidovci už na kongresech ODS zažili hvězdnější chvíle. Michaela Šojdrová vystoupila po dvojici Karel Schwarzenberg a Radek John a v první řadě děkovala za pozvání. Mnohem déle než předcházející řečníci. "Je to pro nás povzbuzením po volbách, po nichž jsme se především vlastní vinou dostali do situace, kdy nejsme sněmovní stranou," říkala Šojdrová.

Pochválila spolupráci s ODS. "Obě naše strany mají spoustu společných zkušeností, na mnoha radnicích spolupracují starostové ODS a KDU-ČSL." O "očišťování ODS" narozdíl od předchozího hosta Radka Johna zdaleka tolik nemluvila. "Já jsem vám nepřišla radit, protože my sami máme mnoho důvodů ke zpytování svědomí," přiznala.

A zmínila, že její stranu čeká v září důležitý sjezd. "Pokud KDU-ČSL nezmění svoji mentalitu, neobstojíme. Je to jen na nás. Tak jako je na vás, zda využijete té modré šance, která se nemusí opakovat. A já vám přeji, ať se vám to povede," prohlásila Šojdrová.

V závěru hovořila o politice KDU-ČSL, která podle ní vyjadřuje možná menšinový, ale důležitý hlas na naší politické scéně. Přirovnání zvolila aktuální.

Zmínila právě probíhající mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice a trubky vuvuzely, které zaznívají na tamních stadionech a mnohdy obtěžují hráče i diváky u televizních obrazovek. "Ale umlčet je by byla škoda. Vyjadřují totiž vůli a touhu lidí po vítězství. Děkuji za vaše pozvání a přeji vám vše dobré," uzavřela Šojdrová.

Radek John: Zatočme s kmotry, jinak nastane konec politiky v ČR 

Předseda Věcí veřejných Radek John podpořil ODS v její snaze očistit se od kontroverzních podnikatelů a jejich vlivu na stranu. Připomněl, že samotné VV čelí problémům v Ústeckém kraji, kde stranický audit odhalil osm podnikatelů s pochybnou minulostí a pravděpodobně i se záměrem ovlivňovat politiku strany ve svůj prospěch.

Pokud se strany od podobných praktik nedokáží očistit, nastane podle předsedy VV „konec politiky v České republice."

Po dvaceti letech od Sametové revoluce přišla podle Johna změna v podobě odchodu problematických tváří z politiky a vykroužkování dlouholetých poslanců.
John ODS „upřímně a kolegiálně" popřál, aby v tomto směru uspěla.

Střípky ze zákulisí

  • Podle redaktora ParlamentníchListů.cz, který je přítomen na místě, je v jednácím sále zima. Důvodem je špatně nastavená klimatizace.
  • Ve foyer nabízí think-tank europoslance Eduarda Kožušníka delegátům víno 
  • Delegátem kongresu není starosta Prahy 5 Milan Jančík. Přítomen je pouze jako host.


Bude práce jako na kostele, dejme se do ní, kamarádi, vzkázal kníže 

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vystoupil jako pozvaný host s tím, že ocenil poctivou a důkladnou analýzu přednesenou Petrem Nečasem a zaměřenou na chyby ODS.

Poselství Schwarzenberga delegátům kongresu bylo stručné a jasné. „Do budoucna bychom se neměli věnovat tomu, kdo je silnější, kdo je konzervativnější, spíše bychom se měli ptát, co můžeme udělat pro náš stát, co můžeme udělat pro Českou republiku. Situace se změnila. Doposud panovala situace, že na politické scéně byl vždy hegemon, kterému malé strany umožňovaly svou podporou sestavení vlády," uvedl kníže.

Ten dále varoval před hrozbou a dopady hospodářské krize. Když vidíme, jak dopadají státy, které dlouhodobě podléhají populismu a líbivé politice, vidíme, že je to varovný signál i pro nás. Je pravda, že jsme na tom lépe, než leckterý evropský stát. Ale není čas váhat, abychom se otočili a dali se úplně jinou cestou, pokračoval předseda TOP 09.

„Vyzývám vás, abychom se dali do koaliční spolupráce svorně. Abychom zapomněli na to, co bylo v minulosti, abychom se na sebe nedívali na sebe jako konkurenti. Abychom se na sebe dívali jako lidi a kamarádi, kteří budou spolupracovat na společné budoucnosti. Bude práce jako na kostele, tak se do toho dejme."

Jste stabilní strana, využijte toho proti TOP 09 a VV, vyzval Klaus 

Svou zdravici zaslal delegátům kongresu i prezident Václav Klaus. Přečetl ji kandidát na předsedu Petr Nečas.

Pravděpodobné vládní angažmá poskytne ODS podle Klause příležitost vymezit se proti TOP 09 a VV. Tyto strany sice prý zaznamenaly ve sněmovních volbách „hořké vítězství," ODS jako strana se stabilní základnou může však využít faktu, že jde o politické nováčky.

Klaus pochválil ODS za výměnu předsedy před volbami, byť přišla pozdě. Zároveň poznamenal, že ze stejného důvodu, ze kterého před dvěma lety odešel z postu čestného předsedy, opustila ODS řada jejích voličů.

Strana se podle prezidenta musí zbavit obrazu partaje pod vlivem lobbistických skupin.
„Chci věřit v budoucnost ODS jako pevné a trvalé součásti našeho politického života. Chci věřit, že v budoucnosti budu moci pociťovat hrdost na to, že jsme větší část svého politického života spojil s Občanskou demokratickou stranou," zakončil prezident svou zdravici

Volte svobodně, nebuďte vazaly, vzkázal Nečas delegátům

Horký kandidát na předsedu Petr Nečas zahájil svým projevem volební kongres ODS. Hned v úvodu delegátům připomněl, že se občanská demokracie nachází na pomyslném rozcestí. „Politická mapa je po volbách odlišná a kongres je klíčový pro budoucnost ODS," řekl.

Voliči podle něho ve volbách vyslali ODS jasný signál o zásadní ztrátě přízně a ztráty důvěry. „Konkurence napravo je mnohem silnější. Je potřeba získat zpět ztracenou důvěru, je to těžší, než napsat volební program, je to těžší, než sestavit dobrý rozpočet. Vyžaduje to přísnost k sobě samým."

Nečas představil i tři zásadní chyby, které vedly k odlivu 800 tisíc pravicových voličů. Zaprvé to byla ztráta tahu na branku po zrušených volbách loni na podzim. „Bylo na nás znát, že podléháme vlastním bolestem a nedíváme se do budoucna," popsal místopředseda. Dalším pochybením byla otázka priorit ODS před volbami. Nebyly to podle něho starosti o stát, ale řešení vlastních sporů. „Jen malá část veřejnosti ocenila, že jsme se snažili vyřešit vlastní vnitrostranické problémy." Za největší problém označil Nečas ztrátu důvěry voličů. Definoval i to, co k tomu velkou část elektorátu vedlo. „Jsme strana, která je spojována s korupcí," připomněl s tím, že veřejnost vnímala na ODS pouze konkrétní medializované kauzy a už neviděla důležité a podstatné kroky, které občanská demokracie proti korupci podnikala.

"Musíme reformovat, nejenom škrtat," řekl také Nečas v narážce na recept místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na řešení deficitu veřejných financí.

Nečas ve svém projevu delegátům vzkázal své přání, aby rozhodovali a hlasovali svobodně a nebyli „vazaly" nějakých třetích osob.

Reakce místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska

V programu TOP 09 jsou prý obsaženy jak škrty, tak systémové reformy.
„Reformovat tak, že to bude dražší, umí každý trouba. Musíme reformovat tak, aby to bylo levnější".  

Topolánek poslal delgátům vzkaz písemně

Topolánek má ve své zprávě shrnout úspěchy a neúspěchy své éry ve vedení strany. Podle dosavadních informací by měl označit za chybu svou snahu přispět ke znovuzvolení prezidenta Václava Klause. Stejně tak údajně označí za chybu podporu úřednické vlády Jana Fischera.

Podpořte Nečase, vyzve Topolánek i Klaus

Ve své zprávě má Topolánek rovněž vyzvat delegáty k plné podpoře Petra Nečase. Dále doporučí, aby se místopředsedy strany stali lidé, kteří zatím ve vrcholných stranických strukturách nebyli.

Prezident Klaus se Kongresu osobně nezúčastní, ve své zdravici však i on zřejmě podpoří volebního lídra a budoucího premiéra Petra Nečase v jeho kandidatuře do funkce předsedy strany. Nečas je jediný kandidát.

Oba dokumenty by podle návrhu programu měly být předneseny dopoledne.

Volby předsednictva proběhnou v neděli, předpokládanými kandidáty na místopředsedy jsou David Vodrážka, Alexandr Vondra, Milan Cabrnoch, Miroslava Němcová, Martin Kuba, Pavel Blažek a Jiří Pospíšil.

Program 21. Kongresu ODS minutu po minutě
Únik Topolánkovy zprávy: Naváží se v ní do Klause
Jihočeský boss ODS chce manažerovat stranu. Ta se bojí
Langer se na kongresu loučí. Je smířený

reklama

autor: nep

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…