Kníže: ODS a VV se na nás mohou domlouvat

19.06.2010 21:27

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude na jednáních o obsazení vládních postů žádat stejně ministerstev, jako bude mít ODS. Šéf druhé nejsilnější pravicové strany to dnes prohlásil v rozhovoru pro list Právo.

Kníže: ODS a VV se na nás mohou domlouvat

Podle šéfa TOPu se do kongresu ODS mnoho věcí ve vzájemných jednáních koalice rozhodnout nedalo. Dohadovali se hlavně technické věci. Teď to však začne:

"Samozřejmě poté (po kongresu) půjde do tuhého. O tom není pochyby."

Na otázku, zda se mu jedná lépe s ODS nebo s Věcmi veřejnými (VV), Schwarzenberg odpověděl:

Stejně. Řekněme, že čas od času s nečekanými nápady přicházejí VV. To někdy komplikuje situaci."

ODS a VV: Vzájemná informovanost

Předseda TOPu se vyjádřil i k pověstem a spekulacím, že mezi ODS a VV jsou vazby, o nichž se veřejně nemluví, a že někdy dokonce bývají VV označovány jako ODS B. Otázku zda se obě strany někdy nespojily proti TOP 09, Schwarzenberg komentoval však jen lakonicky:

"Někdy má člověk dojem, že tam je určitá vzájemná informovanost." 

Referenda dělají dobře

Ještě lakoničtější byl předseda TOPu v odpovědi na otázku, zda se nebojí, že jednání ohrozí rigidní požadavky na referenda ze strany VV. Tato strana již prohlásila, že schvalovací referenda hodlá mezi svýn členstvem pořádat nejen po uzavření celé koaliční dohody, ale i po každé uzavřené kapitole.

"Já mám dojem, že referenda ovládají docela dobře."

Když poměr, tak fifty fifty

O poznání obšírnější byl Schwarzenberg při hodnocení vztahu mezi TOP 09 a ODS. Zde potvrdil názor silně rozšířený mezi řadovými členy jeho strany, a sice to, že ODS si musí zvykat, že již na pravici nastal nový poměr sil.

"No samozřejmě. Oni byli po dvacet let zvyklí, že jsou velkou stranou a kolem nich bylo několik menších. To se holt změnilo. To je pro ně těžké psychologicky příjmout."

Podle Schwazenberga jde "od samého počátku" o to, aby se tento nový poměr projevil i ve složení vlády. Jako zcela nepřijatelné Schwarzenberg odmítl informace, že poměr ministrů za jednotlivé strany ve středopravé koaliční vládě by měl být 7:4:4. 

"To naprosto nepřipadá v úvahu, to je naprostý nesmysl.

Na otázku jak by tedy měl jím zmiňovaný nový poměr vypadat, odpověděl šéf TOP 09 jasně a nekompromisně:

"Měl by být naprosto stejný. ODS je o něco silnější stranou, a proto má výhodu, že má premiéra. Jináč to musí být na stejné úrovni."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…