Komunisté hodnotí volby. Hledají, kdo jim krade hlasy

19.06.2010 13:15

Širší vedení KSČM ze zabývá výsledkem voleb. Vyplývá z něj, že komunisty letos volilo o přibližně 96 tisíc voličů méně. Straně ale zůstane stejný počet poslanců. Probírat se bude i důchodová reforma.

Komunisté hodnotí volby. Hledají, kdo jim krade hlasy

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa má jeho strana udělanou rychlou analýzu a zhodnocení výsledků voleb. „Zhodnocení toho, že jsme obhájili 26 mandátů, toho, že jsme ztratili nejméně z politických stran, a také že jsme ztratili část voličů, což se musí kriticky hodnotit, a to bude asi to základní," řekl ČTK.

Jiří Dolejš tvrdí, že se nepodařilo přilákat asi 96 tisíc voličů, z toho asi 10 tisíc ubylo v Praze. „Nám většinou kradla voliče ČSSD, vzhledem k tomu, že její výsledek byl slabší, tak jich asi neukradla příliš. Část mohly nabrat VV a část prostě nedorazila k volbám," myslí si Dolejš.

Podrobnosti z analýzy zatím nebyly zveřejněny. Podle Dolejše je to dokument určený hlavně pro potřeby zasedání ústředního výboru. Podrobnější analýzu zpracují komunisté na podzim.

Výbor by měl také projednávat důchodovou reformu. Místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá řekl, že komunisté ji už připravili. Podle volebního programu by stát nesměl využívat peníze na vyplácení důchodů na jiné účely. Soukromé připojištění by mělo být jen dobrovolné. Komunisté by také chtěli podpořit porodnost, aby zvýšili počet mladých lidí v produktivním věku.

V pátek zasedalo užší vedení KSČM. Po ní doporučilo na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa. Vznikající koalice ODS, TOP 09 a VV přitom předem oznámila, že ve vedení komory nechce žádného komunistu.

„Koalice má dvě možnosti, buď bude respektovat volební výsledek a budeme postupovat ke zlepšení politické kultury, například tím, že bude zvolen do vedení sněmovny zástupce KSČM, což je v německém spolkovém sněmu ze zákona povinné. Nebo se vrátíme do 90. let, kde se hraje na to, že vítěz bere vše, a v tom případě bude politická kultura dál upadat. Nevím, jestli to bude občanům vyhovovat," prohlásil Filip.

Související:

Komunisté navrhnou na místopředsedu sněmovny "nechtěného" Filipa 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…