Čeští lékaři: Hrozí exodus do zahraničí?

20.06.2010 16:11

Hradecké fakultní nemocnici hrozí na konci roku odchod až stovky lékařů. Exodus by se týkal zejména mladých lékařů, kteří uvažují o práci v zahraničí. Informuje o tom server izurnal.cz.

Čeští lékaři: Hrozí exodus do zahraničí?

Hromadnou výpovědí na konci roku by se tak hradečtí lékaři připojili ke kampaniLékařského odborového klubu (LOK). 

Klub varuje, že lékaři odejdou do ciziny, pokud se jejich platové podmínky nezlepší. K výzvě se už příhlásil více než šestina nemocničních lékařů.

"Na naši výzvu Děkujeme, odcházíme, kterou jsme odstartovali před měsícem, už kladně odpovědělo 2500 z 16 tisíc nemocničních lékařů.

Většinou jde o menší nemocnice, ale už se přidávají i lékaři z velkých nemocnic, například z fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze" prohlásil Martin Engel, předseda LOKu.

Odbory: Lékařům už sliby nestačí

Podle Engela lékařům už došla trpělivost a nestačí jim jen sliby reforem. Na zvýšení platů jsou zapotřebí tři až čtyři miliardy ročně a zdravotní pojišťovny je prý mají.

LOK požaduje, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5násobku průměrné měsíční mzdy ve státě, což by nyní bylo asi 35 tisíc hrubého měsíčně.

Lékař s plnou klasifikací by měl brát trojnásobek za základní pracovní dobu bez přesčasů a odměn, tedy zhruba 72 tisíc korun.

Odbory jsou připraveny odcházejícím lékařům pomoci s vyřízením dokladů pro práci v cizině. Platí to i pro hradeckou nemocnici. 

„Logisticky a možná i finančně pomůžeme, aby ty papíry měli co nejrychleji k dispozici. Většina těchto lékařů už dnes začíná vyjednávat o nějakém kontraktu buď v Německu nebo Irsku, což jsou nejčastější destinace," prohlásil šéf lékařských odborů v hradecké fakultní nemocnici David Doležal.

Nemocnice: Pomoci musejí politici

Náměstek ředitele hradecké nemocnice Zdeněk Tušl je toho názoru, že jde o problém, který nemůže  nemocnice řešit. Na výrazný nárůst mezd prostě nemá peníze. Podle Tušla je to úkol pro politiky.

„Kdyby opravdu došlo k tomu, že by sto nebo dvě stě lékařů z nemocnice mělo dát výpověď, tak to by byla jistě katastrofa pro nemocnici, protože jestliže počet lékařů v nemocnici je kolem 450, a z toho právě ti mladí jsou výkonní u lůžek, tak by to byla jistě rána pro nemocnici. Takže budeme muset promyslet, jak se zachovat."

Lékaři: Dobré nejsou ani pracovní podmínky, ani platy

„Nemáme tady odpovídající platy, ani dobré pracovní podmínky," říkají lékaři, kteří se rozhodli odejít pracovat v zahraničí.

Zemí zaslíbenou je pro mladé lékaře zřejmě Německo a spolu s Velkou Británií je i jejich nejčastějším cílem. 

Podle ministerstva zdravotnictví bylo za poslední dva roky vydano pro práci v zahraničí zhruba 600 osvědčení . 

Stále častěji jde o čerstvé absolventy lékařských fakult, které lákají do Německa úplně jiné nástupní platy. Jedná se o násobky toho, co by dostávali doma. Mladý právě vystudovaný lékař si údajně může vydělat asi čtyři tisíce eur.

Druhým důvodem je úplně jiný přístup k dalšímu odbornému lékařskému růstu. A to především k prvním atestacím, po nichž platy lékařů výrazně rostou.

Čtěte také:
Odchody mladých lékařů do zahraničí lidé chápou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…