K čemu hromadné harakiri, ptá se Hašek

21.06.2010 11:12

Velmi zjednodušující by bylo říct, že sociální demokracii prohrál volby předseda. Ale to neznamená, že by celé vedení mělo odstoupit, vyplývá z rozhovoru poslance ČSSD Haška pro časopis Týden.

K čemu hromadné harakiri, ptá se Hašek

Ohlásil kandidaturu na funkci předsedy sociální demokracie, nyní se ale Michal Hašek rozhoduje mezi poslancem a jihomoravským hejtmanem. Podle něj se strana vzpamatovává ze šoku, který jí přinesly parlamentní volby. „Budeme si muset říct, co se to s ČSSD stalo, že s vítězem voleb tři další strany na cílové pásce odmítly jednat o jakémkoli vládním projektu," předestírá Hašek, na co by si sociální demokracie měla co nejdříve odpovědět.

Podle něj by bylo zjednodušující říct, že volby prohrál předseda Jiří Paroubek. Na rozhodování o strategii se podílel první místopředseda, grémium, předsednictvo i více než stočlenný ústřední výbor. „Otázka je, jestli jsme si měli teď všichni stoupnout na pódium a spáchat hromadné harakiri. K čemu by to přispělo? Není přece možné uvést stranu do totálního chaosu nějakou hromadnou abdikací," přesvědčuje jeden z kandidátů na budoucího předsedu sociální demokracie.

Musí skončit období automatického sčítání ČSSD a KSČM

Ten je přesvědčen, že skončila doba, kdy ČSSD říkala na některé věci automaticky Ne, ne, ne. „Dnes nemůžeme praktikovat nějakou politiku nulové tolerance vůči té pravděpodobné koalici. Musíme předkládat svá řešení, ale tam, kde to bude přínosem pro společnost, se musíme vážně pustit do jednání s vládou, byť jako opoziční strana," uvádí Hašek pro časopis Týden.

Nemyslí si však, že by to byl projev slabosti. „Slušnost není slabost. Slušnost největší opoziční strany je vyslechnout názory vlády a diskutovat o klíčových agendách," tvrdí Hašek a dodává, že strana musí bořit nálepku toho, jak spojené nádoby jsou KSČM a ČSSD. „Sociální demokracie by si do budoucna měla najít cestu i k politickému středu. Musí skončit období automatického sčítání ČSSD plus KSČM versus zbytek světa," prohlašuje Hašek.

Spojení poslance a předsedy Asociace krajů by bylo velmi užitečné

Sám si uvědomuje, že dnes je spíš doba na to snažit se lidi, kteří odešli z ČSSD, a konkurenční projekty, jež si jsou programově blízké, integrovat. „Byl bych rád, kdyby hegemonem takové integrace byla ČSSD," přeje si jihomoravský hejtman. Nechystá však žádný vstřícný krok vůči Miloši Zemanovi. „Zeman jasně řekl, že do ČSSD se už nikdy nevrátí - a já věřím, že nemění slovo jako ponožky," reaguje Hašek na úvahu o možné nabídce členství či funkce čestného předsedy pro bývalého stranického šéfa.

Do konce června se má Hašek rozhodnout, zda si ponechá funkci hejtmana jihomoravského kraje či poslance. Cítí velkou zodpovědnost k Jihomoravskému kraji, kde získala ČSSD v posledních krajských volbách téměř 40 procent hlasů, ale zároveň má respekt k 25 tisícům preferenčních hlasů, které dostal v nedávných parlamentních volbách. „Tuším, v jak složité situaci budou za středopravicové vlády kraje a jak klíčovou pozici bude hrát Asociace krajů. Z tohoto pohledu by bylo velmi užitečné spojení těchto funkcí," uzavírá hejtman, předseda Asociace krajů a poslanec Hašek.

Související:

Hejtman Hašek: Mimořádný volební úspěch mu přinesl těžké dilema 

Hašek (ČSSD): Trojkoalice posílá vítěze voleb do parlamentního kouta 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…