Kovářová by jako ombudsman byla dobrá, říká Přemysl Sobotka

21.06.2010 16:43

Předseda Senátu Přemysl Sobotka naznačil, že bude do funkce ombudsmana podporovat nynější ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou. "Je totiž dobré, aby na tomto postu byl někdo, kdo zná právní prostředí," řekl Sobotka Českému rozhlasu.

Kovářová by jako ombudsman byla dobrá, říká Přemysl Sobotka

Senát bude své kandidáty na veřejného ochránce práv, tedy na ombudsmana, vybírat podle všeho ze šesti kandidátů. Senátoři mají možnost z nich vybrat dva kandidáty. Učiní tak s největší pravděpodobností na schůzi, která začíná ve středu.

Předseda horní komory Přemysl Sobotka přiznal, že na klubu ODS v Senátu se dosud nevedla o kandidátech žádná diskuse. „Tu budeme mít zítra. Návrh přišel od jednoho kandidáta ODS," řekl v pondělním rozhovoru pro Studio Česko Sobotka. (ČTK později uvedla, že Kovářovou navrhl senátor z ODS Jiří Žák.)

„V nominaci je nyní šest jmen. Z toho nominačního půdorysu vyniká podle mne Daniela Kovářová. U ní jako u jediné navazuje její funkce na bývalého ombudsmana Otakara Motejla," řekl dále Sobotka.

Dobrý je ten, kdo zná právní prostředí

Vysvětlil, že Motejl byl sice symbolem porevoluční doby, ale tento post si nyní žádá něco jiného: „V daném okamžiku, ten kdo zná právní prostředí, tak ten by měl vést tento úřad."

Kovářová vystudovala právnickou fakultu, v letech 1989 až 2008 byla advokátkou. Od roku 1998 je činná v orgánech České advokátní komory. Od roku 2005 působí v organizaci Jednota pražských právníků a je také ředitelkou Justiční akademie v Kroměříži. Loni byla ODS nominována do vlády Jana Fischera, kde je ministryní spravedlnosti. Právní praxe tak má na úřad ombudsmana dostatek.

Mezi nominovanými je i Brožová

Lhůta pro nominace na ombudsmana dneškem skončila. Nominováni jsou:  předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou nominoval senátor za ODS Tomáš Töpfer, ombudsmanova zástupkyně Jitka Seitlová, její předchůdkyně v této funkci Anna Šabatová, někdejší poslanec a předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása a další bývalý poslanec, současný náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal. Ten je prezidentem výboru evropské asociace lidí s mentálním postižením a jejich rodin Inclusion Europe.

Foto: Hans Štembera

Čtěte více:

Kdo bude nový ombudsman? ČSSD chce Bublana

Zemřel ombudsman Otakar Motejl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…