Naštvaný Marek z ČSSD: O pozdějším sjezdu rozhodli nerozhodnutí

21.06.2010 20:35

O tom, že se sjezd sociální demokracie neurychlí, ale sejde se až v řádném březnovém termínu, rozhodli nerozhodnutí členové ústředního výkonného výboru, uvedl předseda frýdecko-místecké ČSSD Jaroslav Marek.

Naštvaný Marek z ČSSD: O pozdějším sjezdu rozhodli nerozhodnutí

Ze 173 členů Ústředního výkonného výboru ČSSD s hlasovacím právem jich bylo na sobotním zasedání přítomno 109. Podle Marka se pro mimořádný sjezd vyslovilo 32 delegátů, pro řádný 48 a 29 delegátů zůstalo nerozhodnutých, sdělil pro ČTK.

Marek patřil k těm, kdo mimořádný sjezd prosazovali, sobotní hlasování však nepovažuje za definitivní porážku.     

"Nicméně úplná prohra to není," uvedl Marek. Částečný úspěchem je to, že se výbor před sjezdem bude zabývat přímou volbou předsedů okresních či krajských stranických organizací.

Tato změna patří mezi dlouhodobá témata, na nichž záleží modernizace strany, na minulém sjezdu se ji ale nepodařilo prosadit. Ve stanovách je zatím pouze přímá volba předsedy - pokud se pro ni ovšem rozhodne ÚVV. Nyní půjde podle šéfa frýdecko-místecké sociální demokracie o to "přesvědčit lidi, aby chtěli radikální změny".

Marek nicméně stále věří, že se dá ještě mnohé prosadit. Upozorňuje přitom že jen do konce letošního roku se ÚVV sejde ještě třikrát. "Záleží na nás, zda se něco změní nebo ne," řekl odhodlaně. 

Foldyna očekává další lekci

Odbojný předseda děčínské ČSSD Jaroslav Foldyna vyjadřuje z nekonání mimořádného sjezdu ještě před senátními, komunálními a pražskými volbami silné zklamání. Změny by měly být podle "odbojného" děčínského předsedy ČSSD deklarací snahy sociální demokracie o sebereflexi. Slovo "sebereflexe" už pak podle jeho slov zní od sociálních demokratů stejně nepřesvědčivě, jako před lety slovo "upřímně", kterým se často oháněl někdejší šéf ČSSD Stanislav Gross. 

Zklamaný Foldyna dává ČSSD za příklad ODS, která podle něj vyšla ze svého víkendového sjezdu "obnovená", "recyklovaná" a s novou tváří. ČSSD se naopak dosud nedokázala vyrovnat ani s tím, proč jí odebraly Suverenita Jany Bobošíkové a Strana práv občanů - zemanovci statisíce hlasů. Podle Foldyny ČSSD zřejmě potřebuje v podzimních volbách dostat další lekci. 


Čtěte také:

 
Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…