Taktická chyba. Sněmovnu měl vést člověk z ČSSD, tvrdí politolog

24.06.2010 17:01

Strany domlouvající koalici udělaly vážnou taktickou chybu, soudí politolog Jiří Pehe. Také podle Jana Kubáčka by ODS, TOP 09 a Věci veřejné měly více akcentovat pozici ČSSD jakožto vítěze voleb.

Taktická chyba. Sněmovnu měl vést člověk z ČSSD, tvrdí politolog

Politolog Jiří Pehe si myslí, že ODS, TOP 09 a Věci veřejné by neměly ČSSD odbýt postem místopředsedy Poslanecké sněmovny.

"Ačkoli to není nikde napsáno, tedy rozhodně ne jako třeba v Německu, kde má každá frakce ve vedení sněmovny svého představitele, tak si myslím, že by bylo přínosem pro politickou kulturu, kdyby rodící se vládní koalice respektovala to, že by předsedou Poslanecké sněmovny byl někdo ze strany, která vyhrála volby," řekl serveru ParlamentníListy.cz Pehe.

"Mluví se neustále o tom, že sociální demokracie bude opoziční strana, ale je třeba také zdůraznit, že je to strana, která volby vyhrála, byť o pouhá dvě procenta, a že vládní většina, kterou zformovaly ODS, TOP 09 a Věci veřejné, není totéž jako parlament. V tom by měla být vítězná strana voleb proporcionálně zastoupena," dodal.

Taktická chyba

Vládní koalici se to podle Peheho může vymstít. "Vidím to jako velmi špatný krok a velkou taktickou chybu. Místo, aby si vládní tábor kultivoval konstruktivní opozici, tak si buduje nepřátelskou opozici."

Pehe v této souvislosti zmiňuje, že přenechat pozici šéfa sněmovny ČSSD by strany domlouvající vládní koalici z hlediska politické moci příliš nestálo.

"Ten post je ceremoniální, kromě situace, kdy třeba náhle umře prezident, má spíše symbolický význam. Bylo by tedy příspěvkem k nějaké slušné politické kultuře, aby ten post zastával reprezentant strany, která je největší opoziční a ještě ke všemu vyhrála volby," uvedl politolog.

Kubáček: Stejně se budou muset dohodnout

Pro ústupek ze strany ODS, TOP 09 a Věcí veřejných je i další politický analytik oslovený serverem ParlamentníListy.cz Jan Kubáček. Situaci ale nevidí tak jednoznačně a dodává, že i argumentace Petra Nečase má logiku.

"Vítěz voleb by měl být opravdu reprezentativně zastoupen, čili očekávám, že by se to mělo projevit alespoň v obsazení některých významných poslaneckých výborů, kterým by měl předsedat představitel sociální demokracie. Opravdu tedy lze chápat Bohuslava Sobotku, když říká, že by bylo prapodivné, kdyby vítěz voleb nebyl přítomen u těch stěžejních sněmovních funkcí," soudí Kubáček.

"Na druhou stranu i argumentace Petra Nečase má logiku. Je důležité, aby se vyjednal nějaký kompromis, protože strany vládní koalice i opozice se potřebují. Čekají nás změny, které se budou muset řešit ústavním zákonem, a na ty je i ona výrazná většina 118 mandátů krátká," dodal.

V české politické kultuře se podle Kubáčka ještě nevytvořil precedens či tradice, která by říkala, kdo má stát v čele Poslanecké sněmovny. Změnit se to ale může právě teď.

"Může to být do určité míry precedenční okamžik. Pokud to dopadne tak, jak to teď vypadá, že sněmovně bude předsedat představitel vládní koalice, lze předpokládat, že se tu ubydlí zvyk, že by tento post měla obsadit vládní většina," řekl Kubáček.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…