Radní za ODS Janeček: Zavedení poplatků bylo nešťastné

24.06.2010 10:07

Pražský politik, exposlanec, radní hlavního města Prahy a předseda oblastního sdružení ODS v Praze 11 Jiří Janeček má na pražského primátora Pavla Béma konzistentní názor. „Přestože jsem byl během dnes módní antiprimátorské kampaně vyzýván, abych se vzdal jeho podpory, přišlo mi správné svůj slib dodržet,“ řekl mimo jiné Janeček pro ParlamentníListy.cz.

Radní za ODS Janeček: Zavedení poplatků bylo nešťastné

V čem vidíte hlavní příčiny propadu ODS u voličů v Praze?

Těch příčin je několik a začaly se utvářet hned po volbách 2006. Už tehdy jsme v Praze začali doplácet na hříchy vedení ODS a především vlády.

Jaké hříchy přesně máte na mysli?

Začalo to postupným odklonem od stěžejních bodů, hlavně těch ekonomických, našeho programu, pokračovalo přes spory ve vedení a různé přestřelky přes média, přenechání vlajkové lodi - klíčového ministerstva financí - Miroslavu Kalouskovi (tehdy KDU-ČSL dnes TOP 09) a pokračovalo nekoncepčností v prosazování volebního programu, což vyvrcholilo nešťastným způsobem zavedenými poplatky ve zdravotnictví. Své sehrála i neschopnost vyjednat s opozicí příměří v období předsednictví České republiky v EU... Vliv měly i různé kauzy pečlivě živené opozicí, určitě i odcizování politiků běžným lidem, arogantní způsoby vystupování, ale také únava voličů z určitého stereotypu politického rozložení sil a v neposlední řadě i vznik nových pravicových alternativ. Lidé jsou vnímaví, politické handrkování je v zásadě nezajímá, vnímají je negativně a nedodržování zásad a slibů, byť z důvodu koaličních praktik, jim pochopitelně vadí.

Jako jeden z pražských politiků jste doplatil na preferenční hlasy, které zamíchaly pořadím. Vypadalo to, že z pátého místa na kandidátce máte zvolení do sněmovny jisté.

Upřímně, myslel jsem si to. V parlamentu jsem před tím působil krátce, když jsem zastoupil Tomáše Kladívka, který zvítězil v senátních volbách. Nyní jsem sestavil nový tým spolupracovníků a spolu s několika dalšími kolegy jsem chtěl změnit několik evidentně špatných zákonů, například o sociálních službách, anebo prosadit nové jako třeba zákon o sociálním bydlení. Zároveň jsem se zabýval energetickou politikou a připravoval řešení jak legislativně zajistit do budoucna Praze cenově dostupnou energii a teplo. Kroužkování v tomto ohledu změnilo mé plány.

Mělo by dnes dojít na regionálním sněmu ke změnám kandidátek do Zastupitelstva hlavního města Prahy? Například Praha 5 nominuje spojence Milana Jančíka: předsedu místního sdružení Velká Chuchle Stanislava Fresla, Lukáše Herolda z Radlic, šéfa místního sdružení Lipence Michala Popka a předsedu místního sdružení Zbraslav Michala Stiebra.

Na regionálním sněmu navolíme kandidáty, kteří budou na podzim hájit barvy pražské ODS ve volebním souboji o zastupitelstvo hlavního města. Z jednání vzejde také sedm lídrů pro jednotlivé volební obvody komunálních voleb. V této chvíli to ale není o nominacích, která porůznu zaznívají, ale o rodícím se novém týmu, který jako celek dokáže otočit pošramocený dojem. Co je důležité, je abychom dosáhli shody a představili kvalitní kandidátku, která pražskou veřejnost osloví. Osobně odmítám, některé pesimistické projevy typu: „Nevíme, co dál. Nové tváře nemáme". Není to totiž pravda. Stačí se dobře rozhlédnout a navázat všude tam, kde se něco povedlo. A ono toho v jednotlivých pražských částech je docela hodně. Úspěšní starostové mi dají jistě za pravdu. A právě oni a jim podobní „dělníci" Prahy, by se, podle mne, až na několik výjimek, měli objevit na čele nové pražské kandidátky. A chcete-li po mně jména, budiž: Jana Černochová a Alexandra Udženija z Prahy 2, Milena Kozumplíková z trojky, starostové Prahy 7 a 8 Marek Ječmének a Josef Nosek , Alena Samková z Čakovic, starostové městských částí Praha 18, 9 a 11 Ivan Kabický, Jan Jarolím, Dalibor Mlejnský, Jitka Synková z Prahy 17 a Andrea Vlásenková starostka Prahy 21.

Je odstoupení Milana Jančíka z postu starosty a předsedy oblasti dostatečným krokem, i když jeho lidé jsou nadále na předních místech kandidátky do voleb na radnici Prahy 5 a ovládají oblastní sdružení?

Je třeba říct, že Milan Jančík se už dříve vzdal své kandidatury pro komunální volby do obecního i pražského zastupitelstva. V úterý na jednání regionální rady oznámil, že se ke konci července vzdává funkce starosty a zároveň se vzdal i funkce předsedy oblastní organizace ODS v Praze 5. Sám k tomu uvedl, že nechce, aby jeho jméno bylo zneužíváno proti ODS a proto rezignuje. Jinak chci věřit, že například Lukáš Herold bude odvádět dobrou práci.

Nemělo by být oblastní sdružení raději zrušeno a obnoveno bez Jančíkových lidí?

Podívejte, radikální řez by měl být vždy až tou opravdu krajní možností. Milan Jančík odstupuje a je vhodné se umět vyhnout „hurá akcím", které by destabilizovali ODS zrovna v čase, když je potřeba spolupráce všech. Věci snadno zboříte, mnohem hůř už je pak dáváte dohromady. Z druhého pohledu - za zhruba deset let za Jančíkem zůstává spousta práce. Přes všechny ty nálepky, nikdy nebyl odsouzen. A celá ta nová oblast od Anděla ke Smíchovskému nádraží také nespadla z nebe. Dejme si pozor na nebezpečí černobílého vidění.

Koho byste navrhl na předsedu pražské ODS?

Janu Černochovou, starostku Prahy 2 a čerstvou poslankyni. Pokud bude souhlasit s tímto návrhem, rozhodně ji budu podporovat! A nemělo by jít jen o „líbivou" změnu na postu předsedy. Měla by mít také právo ovlivnit složení svého týmu, se kterým by šla do komunálních voleb.

A kdo by měl být kandidátem ODS na primátora?

Měla by to být každopádně hmatatelná a veřejností dobře přijímaná osobnost, což podtrhuji, a nemusela by být nutně členem ODS. Anebo některý ze skupiny úspěšných pražských starostů.

Praha chce mít svého zástupce ve vládě. Kdo by jím měl být? David Vodrážka?

Praha, jako hlavní město, by si zasloužila mít zastoupení ve vládě. Myslím si, že jak David Vodrážka, tak i například Rudolf Blažek by se případného úkolu ve vládě zhostili dobře.

Poslanec Marek Benda byl zřejmě nejhlasitějším odpůrcem Bémova vedení pražské ODS. Spojenectví s primátorem ostatně mnozí z vlivných kritiků vyčítají i vám.

Myslíte slib, který jsem dal Pavlu Bémovi před čtyřmi roky, že za ním budu stát a nepřeběhnu při prvních záchvěvech půdy k jiné skupině? Po vítězných volbách v roce 2006 Pavel Bém opět kandidoval v Praze na primátora, byl jedním z nejpopulárnějších politiků a v zákulisí byl zmiňován i jako možný příští premiér. S jeho jménem byl spojován náročný program ODS na další obnovu hlavního města. A hodně z toho, i přes několik nepovedených mediálně vyzdvihnutých kauz, se podařilo a mění náš život v Praze k lepšímu. Přestože jsem byl během, dnes módní antiprimátorské kampaně vyzýván, abych se vzdal jeho podpory, přišlo mi správné svůj slib dodržet.

Ty nepovedené kauzy, které zmiňujete stojí a padají s magistrátem jehož jste součástí jako radní...

Já sám jsem se žádné takové kauzy neúčastnil a ani s žádnou spojován nebyl. Přesto si ale uvědomuji svoji spoluzodpovědnost za současný mediální obraz pražské radnice, aproto jsem se rozhodl, že nepovedu kandidátku ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy za svou domovskou oblast Prahu 11 a na mé osobní přání byl její jedničkou zvolen úspěšný a schopný starosta jedenáctky Dalibor Mlejnský.

Čtěte také:
Praha má svého favorita na primátora. Senátora Töpfera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …