Sněmovní matador Jičínský: Dubček, to byl předseda parlamentu

25.06.2010 22:41

Jednoho z nejdéle sloužících poslanců českého parlamentu Zdeňka Jičínského z ČSSD se ParlamentníListy.cz zeptaly, jak by s odstupem času zhodnotil bývalé předsedy Poslanecké sněmovny.

Sněmovní matador Jičínský: Dubček, to byl předseda parlamentu

Co se týče české Poslanecké sněmovny, nebyl exposlanec Jičínský, kterému skončil mandát letos v červnu, příliš sdílný.

Zeman a Klaus byli osobnosti 

„Nepovažoval bych za kolegiální je hodnotit. Řeknu jen to, že předsedy sněmovny byly dvě z trojice nejvýznamnějších osobností českých polistopadových dějin, tedy Miloš Zeman a Václav Klaus. Tím třetím je samozřejmě Václav Havel," řekl Jičínský.

Jičínský se šířeji vyjádřil ještě k Federálnímu shromáždění ČSSR a ČSFR. „Nejlepší vzpomínky mám na Federální shromáždění, kde jsem byl místopředsedou. S ostatními místopředsedy se mi spolupracovalo velmi dobře," řekl. 

Favorit Dubček 

"Dosti nezaslouženě opomíjenou osobou je podle mě první předseda polistopadového Federálního shromáždění Alexander Dubček. To byla opravdu osobnost. Jeho role byla nespravedlivě snižována," dodal Jičínský.

Jičínský se domnívá, že dosavadním předsedům se zatím příliš nepodařilo zlepšit politickou kulturu, protože stále dochází k vulgaritám a hrubostem.

Reformní komunista a sociální demokrat

Právník Jičínský byl členem KSČ a podílel se na přípravě „socialistické" ústavy z roku 1960 a v roce 1968 se podílel na federalizaci republiky. Patřil k takzvaným reformním komunistům a byl vyloučen z KSČ.

Zdeněk Jičínský v prosinci 1989, coby člen Občanského fóra a kooptovaný poslanec Sněmovny národů, nesouhlasil s prezidentskou nominací Václava Havla. Do funkce prezidenta se snažil prosadit někdejší symbol "pražského jara", bývalého prvního tajemníka ÚV KSČ Alexandra Dubčeka. V roce 1992 vstoupil do ČSSD, za niž byl několikrát zvolen poslancem.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…