Klaus: Euro neustálo špatné počasí

25.06.2010 9:14

Deset let existence společné evropské měny inspirovaly prezidenta Klause k tomu, aby pro MF DNES bilancoval dopady vzniku eura i odhadoval jeho budoucnost.

Klaus: Euro neustálo špatné počasí

Za velmi spornou považuje prezident ČR Václav Klaus zkušenost s deseti lety existence eura. Na první pohled bez zřetelných komplikací uspělo ve svých základních funkcích. „Ale v rozporu s vytvořeným očekáváním nezabránilo v pokračování v zemích eurozóny již několik desetiletí trvajícímu zpomalování ekonomického růstu," píše hlava státu pro MF DNES a připomíná, že za dobu existence eura zpomalení naopak ještě zesílilo.

Během fungování společné měny došlo k prohlubování nerovnováhy zahraničněobchodních toků jednotlivých zemí a narůstaly schodky veřejných rozpočtů. Docházelo i k téměř neskrývanému falšování statistik, aby byla plněna tzv. maastrichtská kritéria. „Pokud převládalo ekonomicky ´dobré počasí´, vypadalo to, že je všechno v pořádku. Jakmile nastala první výraznější porucha, světová finanční a ekonomická krize, ukázalo se, že všechno v pořádku nebylo a není," upozorňuje Klaus.

Pokus o záchranu společné měny může přinést i politickou unifikaci

Ten připomíná, že měnová zóna neboli společná měna pro více zemí není nic jiného než extrémní případ modelu fixních kurzů. A očekává minimálně dva možné scénáře budoucího vývoje. „Jedním z nich je, že nastane rozpad tohoto systému superfixních kurzů, a to plně, nebo částečně," uvádí ze svého pohledu Klaus tu lákavější představu. Obává se však, že dojde k pokusu o záchranu tohoto systému jeho doplněním o unii fiskální a politickou.

Prezident je přesvědčen, že zvítězí politika nad ekonomikou a bude zvoleno řešení velmi nákladné, které bude mít spoustu negativních důsledků - a to v oblasti ekonomické i politické. „Ekonomické náklady jsou evidentní, ale mezi méně často zmiňovaná negativa bude patřit i další oslabení demokracie v Evropě - a toho se bojím nejvíce. Přispěje to k politické unifikaci Evropy," nevěří Klaus v optimistickou hypotézu, že národní parlamenty v Evropě žádnou další politickou unifikaci nedovolí.

Čtěte také:

Podle Klause může za řeckou krizi euro 

Klaus: Kdy zkrachuje eurozóna? 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…