Hašek naštval Juránka: Obě funkce nejde zvládnout. Bude trpět kraj

25.06.2010 19:22

V Jihomoravském kraji se rodí koalice mezi KDU-ČSL a ČSSD. Vůdčí postavě jihomoravských lidovců Stanislavu Juránkovi se však nelíbí, jak ke své pozici hejtmana přistupuje Michal Hašek.

Hašek naštval Juránka: Obě funkce nejde zvládnout. Bude trpět kraj

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek má vážné pochybnosti o tom, že politik ČSSD Michal Hašek zvládne souběžně funkci hejtmana i poslance.

"Jako bývalý hejtman říkám, že funkce jihomoravského hejtmana nejde spojit s poslaneckou funkcí, aniž by tím vykonávání funkce hejtmana neutrpělo," řekl Juránek serveru ParlamentníListy.cz.

Za normálních okolností by si Hašek z názoru nejvýraznější tváře jihomoravských lidovců příliš dělat nemusel. Teď však jeho podporu potřebuje. Sociální demokraté totiž právě s KDU-ČSL na jihu Moravy jednají o možné koalici.

Po dvou letech společné vlády ČSSD a ODS v kraji se totiž tyto strany rozešly a sociální demokraté teď hledají nového partnera.

Chyba v matrixu

Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka na adresu svého bývalého koaličního kolegy nešetřil silnými slovy. "Hašek je muž dvou tváří, který na veřejnost a dovnitř sociální demokracie u lidí, kteří ho neznají, vystupuje nekonfliktně a poměrně otevřeně. My jsme ho měli možnost poznat jako muže, který neumí držet své slovo. (...) Myslím, že Hašek měl velmi dobrého učitele. A to Jiřího Paroubka," prohlásil v Brněnském deníku.

"Hašek je chybou v matrixu," dodal Kadrnka.

Haškovu reakci se serveru ParlamentníListy.cz v průběhu pátku nepodařilo získat, protože hejtman nebral telefon.

Námluvy příští týden

Jisté je, že jednání mezi ČSSD a novými "nápadníky" z KDU-ČSL bude probíhat příští týden.

Hašek si ale podle dosavadních jednání nepřipouští, že by vykonávání dvou funkcí byl nepřekonatelný problém. V minulosti se sice poslaneckého mandátu vzdal, aby se mohl plně věnovat právě práci hejtmana, situace se teď však prý změnila.

"Jihomoravský kraj potřebuje více než kdy jindy silného hejtmana s tahem na branku, schopného úspěšné komunikace s vládou a parlamentem, zároveň ve stabilní většinové koalici, ve které bude panovat důvěra partnerů, odpovědnost a dobrá komunikace," prohlásil Hašek tento týden na serveru iDnes.cz.


Čtěte také:


Foto: juranek.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…