Bárta trvá na právu první noci pro Johna. Musí mít vnitro

28.06.2010 9:33

Pro Věci veřejné je resort vnitra klíčovým. Dosadit na něj chtějí svého předsedu Radka Johna. Podle Bárty nepřipadá v úvahu žádné jiné jméno.

Bárta trvá na právu první noci pro Johna. Musí mít vnitro

Hlavní vyjednavač nové parlamentní strany Věci veřejné Vít Bárta o víkendu prostřednictvím serveru iDNES.cz vzkázal, že šance, že se jeho strana bude podílet na koaliční vládě, je zhruba dvacetiprocentní.

20 procent podle véčkařů

Nyní však své tvzení poopravil. "Je to tak, že jednotlivé kroky dáváme schválit ,véčkařům´. V rámci té aritmetiky jsme nyní na těch dvaceti procentech. To nevyjadřuje, na kolik je možné, že zasedneme ve vládě," vysvětlil Bárta v pondělních Lidových novinách. Véčkaři přitom označuje registrované příznivce jeho strany.

Vyjednavač Véček ale zdůraznil, že i v případě, že by strana nevstoupila do vládní koalice, menšinový kabinet by podpořila.

Bianko šek pro kabinet

"I kdybychom nevstoupili do vlády, dáváme kabinetu bianko šek," prohlásil Bárta s tím, že jeho strana je zodpovědná a chce přispět ke stabilitě země.

K nominaci Radka Johna na post ministra vnitra se Bárta vyjádřil kladně. "Je běžné, že lídři stran mají ,právo první noci´. Že si vybírají přednostně resorty pro sebe. Tak Radek John říká, že chce být ministrem vnitra," nepovažuje vyjednavač Véček Johnovy ambice za nic špatného.

Klíčový protikorupční balíček

Ministerstvo vnitra je podle něho pro jeho partaj důležité zejména proto, aby mohla dohlédnout na prosazení protikorupčního balíčku. Bárta také uvedl, že uvnitř strany se v souvislosti s vedením tohoto resortu neskloňovalo žádné jiné než Johnovo jméno.

Více čtěte:

Bárta vliv má, ale ne kvůli penězům, říká Klasnová z VV

Kalousek a Bárta: Ke konfliktu nedošlo, jen se kočkujeme

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…