Vylučovat Topolánka? Vždyť je neškodný, zní z ODS

29.06.2010 7:44

Mediální zájem o Mirka Topolánka ODS neřeší a řešit nebude. Počítáme s tím, že si vždy dělal, co chce, zaznívá z úst konzervativců.

Vylučovat Topolánka? Vždyť je neškodný, zní z ODS

Mirek Topolánek nemá chvíli klidu ani poté, co opustil díky aféře s výroky pro časopis Lui post šéfa ODS. Už jako pouhý řadový člen strany se rozhodl, že vyrazí na dovolenou do slunné Itálie. Zatímco o Jiřího Paroubka, který s Topolánkem sdílí osud stranického vyděděnce, se tisk, zejména bulvární, zajímá stěží v souvislosti s jeho projevy na Facebooku, Topolánka provázejí na jeho dovolené novináři na každém kroku.

Není se čemu divit, vždyť si bývalý předseda ODS vybral mediálně lákavou destinaci. Rozhodl se totiž zopakovat loňskou problémovou návštěvu přístavu Porto San Stefano a provláčet tak opět novinovými titulky jméno svého bývalého poradce Marka Dalíka. Občanské demokraty ale italské slunce nad Topolánkovou hlavou nechává ledově klidnými.

Straníci: On už takový prostě je, proč to řešit?

„Vždycky si dělal, co chce bez ohledu na důsledky. On je velmi svéráznou osobou. Když byl premiérem a lídrem ODS, mělo z mé strany smysl proti tomu protestovat a nesl jsem následky. Ale nyní mi jeho dovolená na srdci neleží," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec a nový šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Topolánkovu svéráznost toleruje nyní i europoslanec Ivo Strejček. „Topolánek udělal mnoho dobrého. Veřejnost si jej ale vždy bude pamatovat jako člověka, který nedokázal pochopit jednu věc. Že při tak vysoké ústavní funkci neexistuje něco jako soukromý život oddělený od pracovního. Což je mimochodem jedině dobře," říká europoslanec ODS s tím, že chápe neutuchající mediální zájem o Topolánkovu osobu. „Ano, veřejnost ho vnímá jako jednu z hlavních tváří ODS a bude tomu tak i nadále. Nedivím se, že média z toho těží a stále Topolánka s ODS těsně spojují," konstatoval Strejček.

Benda: Voliči ODS bulvár nečtou

Podle poslance Marka Bendy ve vedení ODS nikdo Topolánkův výlet do Toskánska neřeší. „Nebojíme se toho. Topolánka sleduje hlavně bulvár a voliči ODS bulvár nečtou. Navíc máme nyní ve straně úplně jiné starosti," nedělá si o budoucí Topolánkovy kroky starost poslanec s tím, že kolegy ve straně o druhém Toskánsku hovořit vůbec neslyšel. „Je to v zásadě každému úplně jedno," dodal Benda pro ParlamentníListy.cz.

Vyloučit? Proč, je řadovým členem

Mirek Topolánek si nálepku velmi svérázného muže příliš neřešícího názory okolí skutečně zaslouží. Je zřejmě jediným českým premiérem, kterého veřejnost mohla vidět v rouše Adamově, navíc na tak významném místě evropské politiky, jakým je Berlusconiho vila. Topolánek dokonce použil mezi českými politiky neobvyklou ruční argumentaci, o čemž by mohli vyprávět někteří fotografové. Loňská návštěva italského letoviska v době probíhající volební kampaně do předčasných sněmovních voleb tak byla jen třešničkou na dortu.

Potřeba distancovat se dostatečně od muže, kterého si v případě budoucích excesů budou voliči s ODS vždy spojovat, ale údajně napříč partají nezaznívá. „To by musel být úlet par excellence, aby k něčemu takovému došlo. Vyloučení ze strany je v rámci ODS naprosto vyjímečným krokem," řekl ParlamentnímListům.cz Marek Benda. Stejný názor má i Šťastný. „Ne, o tom nikdo ani neuvažuje. Proč, vždyť je řadovým členem," uvedl bývalý Topolánkův kritik.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …