Další podmínka VV: Náměstkem na vnitru bude člověk z ČSSD

28.06.2010 21:19

Věci veřejné trvají nejen na křesle ministra vnitra pro Radka Johna, ale nově si také přejí, aby pozici jednoho z náměstků získala ČSSD. Informuje o tom server idnes.cz.

Další podmínka VV: Náměstkem na vnitru bude člověk z ČSSD

Poté, co v neděli vyjednavačka za Věci veřejné (VV) Kristýna Kočí oznámila, že pokud předseda strany John nezíská ministerské křeslo, strana do vlády nepůjde, přišli véčkaři s další podmínkou.

"Věci veřejné požadují personální vyrovnanost ve vedení ministerstva vnitra, kterou je možné dosáhnout tím, že v jeho vedení budou zástupci několika stran, včetně jednoho náměstka za ČSSD," uvedla strana VV v tiskovém prohlášení před večerní schůzkou se zástupci ODS a TOP 09.

Související:

Boj proti korupci se pro VV rovná John 

Zástupce VV při jednání s ODS a TOP 09 zároveň odmítl, aby do čela vnitra zamířil nestranický odborník. "Je důležité, aby v čele byl člověk se silným politickým mandátem. Nestranický odborník, po kterém volá ODS, bude mít slabý mandát, ale hlavně neponese politickou odpovědnost.

"Věci veřejné kandidovaly s protikorupčním programem. Za jeho prosazení a fungování chceme být odpovědní," opakovala v pondělí Karolína Peake z VV, když vysvětlovala, proč trvají na tom, že ministrem vnitra má být John.

Nečas: Jsou to silácká slova

Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se už minulý týden dohodli, že si křesla ve vládě, rozdělí v poměru 6 pro ODS, 5 pro TOP 09 a 4 pro Věci veřejné.

Když o víkendu Kristýna Kočí oznámila podmínku, že John musí usednout do křesla ministra vnitra, šéf ODS a dnes již i nový premiér Petr Nečas ji za to zkritizoval. "Taková silácká vyjádření jsou velkým projevem neprofesionality," reagoval Nečas.

VV: Někdo si to nepřeje

Věci veřejné se ale brání, že již minulý týden při jednání o vládě začala personální diskuse. Straně se také příliš nelíbí, že jednání o kapitole boje proti korupci, kterou mají lídři stran znovu na stole, původně vedli na expertní úrovni "lidé Ivana Langera".

Véčkaři tím narážejí na fakt, že za ODS o protikorupční kapitole jednal bývalý náměstek na vnitru Zdeněk Zajíček, který po nástupu Martina Peciny odešel na ministerstvo spravedlnosti.

"Odpor ostatních stran vůči Radku Johnovi je signálem, že si někdo nepřeje, aby se na ministerstvu něco změnilo," dodala Peake.


Čtěte také:

 
Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…