Pehe: Klausova výjimka může koalici natropit potíže

29.06.2010 14:33

Experti tvořící se vládní koalice doporučili svým stranám, aby prosazovaly schválení české výjimky z Lisabonské smlouvy. Nebude to jednoduché, upozorňuje v Deníku Referendum politolog Pehe.

Pehe: Klausova výjimka může koalici natropit potíže

Před podpisem Lisabonské smlouvy vymohl prezident Václav Klaus pro Českou republiku výjimku v obavě z možného uplatňování nároku sudetských Němců na jejich předválečný majetek na českém území. Ta by měla být včleněna do textu přístupové smlouvy Chorvatska k EU a při této příležitosti ratifikována ve všech státech Unie.

Poté, co se experti tvořící se vládní koalice dohodli, že strany budou společně podporovat schválení této výjimky, vyplouvají na povrch možná rizika. „Jelikož se jedná o mezinárodní smlouvu, musely by ji v České republice přijmout obě komory parlamentu," říká politický komentátor Jiří Pehe. Připomíná také, že Lisabonská smlouva vstoupila v platnost bez jakýchkoliv výjimek a čeští občané tak nabyli všech práv podle Evropské listiny základních práv.

Procedura vyjednání české výjimky byla problematická

Politolog klade otázku, zda budou u nás stačit ke schválení výjimky jen prosté většiny v obou komorách parlamentu, anebo zda bude třeba většin ústavních. „Parlament totiž schválil Lisabonskou smlouvu ústavními většinami. Tzv. česká výjimka je jakousi smlouvou ČR s EU o smlouvě budoucí, jíž by se měnilo to, co odhlasovaly obě komory parlamentu ústavními většinami a co prezident následně ratifikoval," uvádí Pehe.

Podle něj je skutečnost, kdy na žádost prezidenta vyjednala vláda bez posvěcení parlamentem výjimku z dokumentu, který obě komory parlamentu schválily ústavními většinami, více než problematická. „Levicové strany budou mít při projednávání v parlamentu s obsahem výjimky nepochybně problém, protože v případě jejího přijetí by čeští občané ztratili možnost obracet se kvůli porušování práv zakotvených v listině přímo na Evropský soudní dvůr," předpokládá politolog odpor levicového spektra parlamentu.

Levici se nabízí téma obrany nabytých sociálních práv

„Rodící se vládní koalice tedy vcelku překvapivě vypustila ještě před svým vznikem z láhve džina, který jí může natropit mnoho problémů. Zatímco totiž levici může pohodlně přehlasovat v případě obyčejných zákonů, v případě mezinárodních smluv a jejich změn to není tak jednoduché," upozorňuje Pehe a dodává, že se levici v podobě obrany již nabytých sociálních práv nabízí téma, na němž se může dobře profilovat.

Čtěte také:

Koalice hodlá prosazovat českou výjimku z Lisabonu 

Jakl: Skřípění zubů z Paříže a Berlína bylo slyšet až do Prahy

Prezident Václav Klaus, Benešovy dekrety a Lisabonská smlouva  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…